Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Baztanés > Etapa de Baiona a Ustaritz

Camí Baztanés

Etapa 1: Etapa de Baiona a Ustaritz

Els albergs

Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Baiona a Ustaritz

Les dues agulles del XIX de Sainte Marie, esquinçant el cel de Baiona, presencien la partida del pelegrí. Beneït en la catedral s'acosta a la riba de la Nive, al costat del pont du Génie i les façanes lluminoses de la Petit Bayonne, i avança rumb sud pel Chemin d'Halage de la Nive. El plàcid i veïnal camí de sirga, antany un paisatge ocupat per bèsties de tir i barcasses mercants, flueix al costat de Villefranque i Herauritz al so dels meandres fins a les portes d'Ustaritz, bressolada sobre una campa de roures.

L’itinerari

Introducció:

“La peregrinació se sentia intensament a Baiona, els albergs eren nombrosos, la fe viva i l’hospitalitat cordial, les cases estaven obertes als pelegrins i lluïen en la façana una petxina”. Luciano Huidobro en Les Peregrinacions Jacobeas

Baiona recollia a alguns caminantes de la Via Turonense, que agrupava a París als pelegrins procedents del nord d’Europa, i també presenciava el desembarcament de pelegrins arribats per mar. Gran part d’ells, com a alternativa als ports de Cize, continuaven cap a Irun, on prenien el Camí del Nord o el Camí Basc de l’Interior i la Via de Baiona, darrere d’Aizkorri i el túnel de Sant Adrián. Altres pelegrins, com és el nostre cas, apostaven per unir-se al Camí Francès al costat de la Trinitat d’Arre, a les portes de Pamplona, seguint la frondosa i pintoresca ruta d’Urdax i la vall de Baztán, amb ports més lleugers com el d’Otsondo i Belate. Un itinerari jacobeo que va començar a recuperar l’any 2000 l’Associació d’Amics del Camí de Santiago en Urdax-Baztan, guiant-se sobretot pel Camí de Peregrinació Jacobea: Baiona-Urdax-Velate-Pamplona, un treball de recerca del Pare Germán de Pamplona que va publicar en la dècada dels 60 la Institució Príncep de Viana.

L’itinerari:

Atenció! Fins a finals de juliol de 2014 hi ha obres a la sortida de Baiona, precisament en el camí de sirga de la Nive, per on transcorre el Camí. En algun punt cal abandonar aquest itinerari i cobrir alguns trams per la carretera.

 • Km 0. Baiona (Tots els serveis)

 • El Camí Baztanés arrenca enfront de la portada de la catedral gòtica , dels segles XIII al XVII, on podem sol·licitar la credencial i segellar (veure observacions). La sortida és senzilla però manca de senyalització. Ens dirigim cap al carreró que envolta el bell claustre – es troba a la dreta de la portada – i després d’ella girem a l’esquerra per la rue de Luc. Desemboca en la comercial i animosa rue d’Espagne, que seguim a la dreta fins al final, on prenem a l’esquerra, en descens, la rue Tour de Sault. En arribar al riu la Nive no el creuem, sinó que girem a la dreta en el semàfor i remuntem el seu llit pel passeig.

  Gairebé tota l’etapa transcorrerà així, amb el riu pegat a l’esquerra. En el mateix passeig, abans de passar sota l’avinguda André Grimard, hi ha un pal que mostra les tres vies jacobeas possibles des de Baiona. Serà l’únic d’aquestes proporcions, ja que partir d’ara les encarregades de guiar-nos en la part francesa seran uns discrets adhesius jacobeas. De moment, el nostre itinerari, indicat per la Voie du Baztan, segueix els mateixos passos que el de Saint Jean Pied de Port (Roncevaux) i Irun (Voie de la Côte) (Km 0,7) .

  Mig quilòmetre més endavant, al costat de diversos camps esportius, la ruta passa sota el pont del ferrocarril (Km 1,2), on comença el plàcid la Nive a traçar suaus meandres. Aviat el passeig passa a denominar-se Chemin d’Halage de la Nive, que ve a traduir-se per Camí de Sirga de la Nive. El nom de camí de sirga fa al·lusió al camí paral·lel al llit des del qual les bèsties de tir, generalment mules, arrossegaven les barcasses mercants. Ara, els dies festius, bulle d’andarines, ciclistes i patinadors. Gairebé un quilòmetre després, el Camí de la Costa, que viatja a Saint Jean de Llum i Irun, s’acomiada per la dreta prenent la Rue du Docteur Voulgre (Km 2,7) .

  Àrees residencials de níveas façanes i acolorits finestrals alegren aquest Camí de Sirga, que passa sota l’autopista A-63 (Km 3,7) . Atenció! Al maig i juny de 2014, a partir d’aquest punt, pot haver-hi un desviament provisional per obres que ens tregui a la carretera durant un tram. Mitja hora més tard, després de diversos meandres, arribem al costat d’un Centre Eqüestre, que compta amb el bar restaurant L’Heverge de la Nive (tanca els dimarts). Fins a Ustaritz és l’únic lloc al costat del Camí per a prendre alguna cosa (Km 6,2) .

  La jornada avança ràpida i sense sobresalts, com pegada amb Loctite al riu, a les hortes i cultius i a la seva rica vegetació de ribera. En el lloc de Portuberria , un dels enclavaments preparats per a càrrega i descàrrega de mercaderies, passem de llarg la passarel·la que accedeix a Villefranque , localitat que en el segle XIV va ser escenari d’assassinats i serioses disputes entre veïns de Baiona i bascos, precisament pel transport i venda de productes (Km 9,3) . Un quilòmetre més endavant arribem al lloc de Notre Dóna’m de la Nive, on deixem a la dreta el desviament a Herauritz (Km 10,3) . Continuem per l’esquerra, al costat del llit, i arribem en altres 25 minuts a la potabilitzadora, on abandonem definitivament el riu (Km 12,3) .

  Ens dirigim a la dreta i sortim al Chemin Leihorrondo, que prenem a l’esquerra per a arribar després d’uns repechos a la carretera d’Ustaritz . La rue d’Hiribehere ens endinsa en aquesta localitat el topònim de la qual pot traduir-se per plana de roures. En el centre es troba l’església de Sant Vicent, del segle XIX, igual que el pròxim castell Lota, aixecat per indians.

 • Km 14,3. Ustaritz (Casa rural. Bars. Botigues. Farmàcia. Caixer)

 • Les dificultats

  • Aquesta etapa manca de dificultat i es pot completar en tres hores. No comporta cap pèrdua perquè avança paral·lela al riu. És vital familiaritzar-se amb els senyals, ja que l’etapa de demà exigirà major concentració.

  Observacions

  • A Baiona es pot segellar i obtenir la credencial en la mateixa catedral. L’Associació d’Amics del Camí de Santiago dels Pirineus Atlàntics http://www.aucoeurduchemin.org habilita un punt d’informació a l’interior des de mitjan abril a la fi de setembre. De dilluns a dissabte (excepte els festius) de 9.00 a 12.00 i de 15.00 a 18.00. Ofereixen completa informació sobre les tres rutes jacobeas: la de Saint Jean Pied de Port, Pamplona i Irun. En cas d’absència i fora d’aquestes dates es pot segellar i aconseguir la credencial en la sagristia.

  • A més de la Maison Diocésaine, llistada com a alberg en l’etapa, recomanem diverses cases que acullen pelegrins, pròximes a la catedral, i també llistem un parell d’hotels:

  • Chez nous:
   Catharina i Grégory (parlen alemany, anglès i francès) i acullen a la seva casa de la Rue du Trinquet, 8, a escassa distància de la catedral, en l’altra riba del riu la Nive.
   Telèfons: 0 651 596 016 i 0 666 851 024 (per a cridar des de França). Cridant des d’Espanya seria 00 33 651 596 016 i 00 33 666 851 024 (posant el prefix internacional però llevant el 0 inicial del número).
   catx@albergue-bayonne.com
   Possibilitat d’acollir a 4 pelegrins. Ofereix mitja pensió, amb sopar comunitari. És de donatiu. S pot reservar fins amb 2 setmanes d’antelació.

   Maison La Gayonnette:
   La pelegrina Socors Aguirre, en la maison La Gayonnette, punt mort du Gayon, segona porta, a Baiona a 500 metres de la sortida del Camí. Ofereix 3 habitacions, dues amb llit matrimonial i l’altra amb 2 llits individuals. Disposa de nevera i cuina privada, terrassa coberta que dóna a un jardí, sala de bany, llençols i un bon desdejuni inclòs, tot per 25 euros. Per a accedir cal seguir l’Av. Capità Resplandy que voreja el riu Adour en direcció a Urt i el punt mort es troba vorejant el pàrquing. Telèfon: +33 559 598 349 / +33 683 147 068 aguirresal@aguirre.fr

   Chez l´habitant: NO DISPONIBLE ACTUALMENT!
   Es troba prop de la catedral. Véronique ve a buscar als pelegrins.
   Telèfon: 0 687 304 515 (per a cridar des de França). Cridant des d’Espanya seria 00 33 687 30 45 15 (posant el prefix internacional però llevant el 0 inicial del número).
   veronique.miramon@sfr.fr
   Possibilitat d’acollir entre 4 i 6 pelegrins. Ofereix mitja pensió, amb desdejuni i sopar comunitari, per 28 euros.

   Hotel Monbar
   Situat en la cèntrica rue Pannecau, 24. Telèfon 00 33 5 59 59 26 80.

   Hotel Muntanya Carlo:
   situat enfront de l’estació, en la rue Ste-Ursule. Telèfon 00 33 5 59 55 02 68.

  • A uns 5 quilòmetres del centre d’Ustaritz, en Larressore (localitat apartada del Camí), Guy i Lilou dispensen acolliment pelegrí de donatiu a la seva casa.
   Telèfons: 00 33 633 972 846 i 00 33 5 59 93 15 54.

  • Jornada fins a Espelette. Hi ha l’opció d’allargar la primera etapa i allotjar-se en l’alberg municipal d’Espelette (veure llistat d’albergs de la segona etapa), que es troba a més d’un quilòmetre de l’itinerari. Des de Baiona serien 25 quilòmetres.

  Què veure, què fer

  • A Baiona es pot segellar i obtenir la credencial en la mateixa catedral. L’Associació d’Amics del Camí de Santiago dels Pirineus Atlàntics http://www.aucoeurduchemin.org habilita un punt d’informació a l’interior des de mitjan abril a la fi de setembre. De dilluns a dissabte (excepte els festius) de 9.00 a 12.00 i de 15.00 a 18.00. Ofereixen completa informació sobre les tres rutes jacobeas: la de Saint Jean Pied de Port, Pamplona i Irun. En cas d’absència i fora d’aquestes dates es pot segellar i aconseguir la credencial en la sagristia.

  • A més de la Maison Diocésaine, llistada com a alberg en l’etapa, recomanem diverses cases que acullen pelegrins, pròximes a la catedral, i també llistem un parell d’hotels:

  • Chez nous:
   Catharina i Grégory (parlen alemany, anglès i francès) i acullen a la seva casa de la Rue du Trinquet, 8, a escassa distància de la catedral, en l’altra riba del riu la Nive.
   Telèfons: 0 651 596 016 i 0 666 851 024 (per a cridar des de França). Cridant des d’Espanya seria 00 33 651 596 016 i 00 33 666 851 024 (posant el prefix internacional però llevant el 0 inicial del número).
   catx@albergue-bayonne.com
   Possibilitat d’acollir a 4 pelegrins. Ofereix mitja pensió, amb sopar comunitari. És de donatiu. S pot reservar fins amb 2 setmanes d’antelació.

   Maison La Gayonnette:
   La pelegrina Socors Aguirre, en la maison La Gayonnette, punt mort du Gayon, segona porta, a Baiona a 500 metres de la sortida del Camí. Ofereix 3 habitacions, dues amb llit matrimonial i l’altra amb 2 llits individuals. Disposa de nevera i cuina privada, terrassa coberta que dóna a un jardí, sala de bany, llençols i un bon desdejuni inclòs, tot per 25 euros. Per a accedir cal seguir l’Av. Capità Resplandy que voreja el riu Adour en direcció a Urt i el punt mort es troba vorejant el pàrquing. Telèfon: +33 559 598 349 / +33 683 147 068 aguirresal@aguirre.fr

   Chez l´habitant: NO DISPONIBLE ACTUALMENT!
   Es troba prop de la catedral. Véronique ve a buscar als pelegrins.
   Telèfon: 0 687 304 515 (per a cridar des de França). Cridant des d’Espanya seria 00 33 687 30 45 15 (posant el prefix internacional però llevant el 0 inicial del número).
   veronique.miramon@sfr.fr
   Possibilitat d’acollir entre 4 i 6 pelegrins. Ofereix mitja pensió, amb desdejuni i sopar comunitari, per 28 euros.

   Hotel Monbar
   Situat en la cèntrica rue Pannecau, 24. Telèfon 00 33 5 59 59 26 80.

   Hotel Muntanya Carlo:
   situat enfront de l’estació, en la rue Ste-Ursule. Telèfon 00 33 5 59 55 02 68.

  • A uns 5 quilòmetres del centre d’Ustaritz, en Larressore (localitat apartada del Camí), Guy i Lilou dispensen acolliment pelegrí de donatiu a la seva casa.
   Telèfons: 00 33 633 972 846 i 00 33 5 59 93 15 54.

  • Jornada fins a Espelette. Hi ha l’opció d’allargar la primera etapa i allotjar-se en l’alberg municipal d’Espelette (veure llistat d’albergs de la segona etapa), que es troba a més d’un quilòmetre de l’itinerari. Des de Baiona serien 25 quilòmetres.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 1: Etapa de Baiona a Ustaritz

  0 comentaris