Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > El Camí Baztanés

Camí Baztanés

L'Associació d'Amics del Camí de Santiago en Urdax-Baztán va començar l'any 2000 a recuperar aquest itinerari jacobeo que conflueix amb el Camí Francès a les portes de Pamplona.

Informació sobre les 6 etapes del Camí Baztanés

Un itinerari ben documentat

El Camí de Peregrinació Jacobea: Baiona-Urdax-Velate-Pamplona, publicat en 1964 pel Pare Germán de Pamplona, ha estat la brúixola que ha guiat a l'Associació en les labors de recuperació i posada en valor d'aquest itinerari jacobeo, treballant des de la seva fundació en sintonia amb l'Associació francesa dels Pirineus Atlàntics. Les referències al Camí de Santiago Baztanés són patents. El Pare Germán va afirmar en el seu treball de recerca, recolzat per documents de l'època, que ?la ruta Baiona-Velate-Pamplona va ser molt més transitada del que alguns opinen per vianants, pelegrins, mercaders, reis i exèrcits al llarg de l'Edat Mitjana?. No en va utilitzaven la via principal que comunicava Baiona amb Pamplona. Una altra autora com María Teresa López de Guereño cita que ?la ubicació del monestir premonstratense de San Salvador d'Urdax no resulta casual doncs va anar la seva finalitat hospitalària i d'atenció als pelegrins la que ho va originar?. També l'historiador José María Jimeno Jurío, en Els Camins de Santiago a través de Navarra, apunta que la vall de Baztán i la Ultzama també van ser itineraris de peregrinació cap a Santiago i Finisterre.

Gran treball de rehabilitació i senyalització

El Camí Baztanés recorre durant 32 quilòmetres el departament dels Pirineus Atlàntics, a la regió francesa d'Aquitània, visitant les localitats d'Ustaritz, Espelette (un quilòmetre fora de la ruta però amb alberg de pelegrins), Souraïde i Ainhoa. Posteriorment accedeix a Espanya pel barri de Dantxarinea i travessa Navarra al llarg de 77 quilòmetres, recorrent els municipis d'Urdazubi/Urdax, la Vall de Baztán i part de la Ultzama, Lantz i les Valls d'Odieta, Olaibar i Ezkabarte. Al país gal l'Associació dels Pirineus Atlàntics d'Amics recorre a una senyalització més discreta encara que suficient. L'hándicap és que cal prestar més atenció al Camí per no perdre's. Ja a Navarra, l'Associació en Urdax-Baztán, a més de senyalitzar amb les típiques fletxes grogues, ha explicat durant aquests anys amb la col·laboració desinteressada dels artesans Genaro Fagoaga i Cesáreo Soulé, que han tallat en pedra diferents motius jacobeos amb la finalitat de senyalitzar i adornar la ruta. També s'ha presenciat un gran encert a l'hora de traçar l'itinerari, que evita el trànsit per carreteres i recorda a un altre camí jacobeo com pot ser el Primitiu.

A aquestes tasques se sumen les més laborioses d'esbrossat i manteniment del Camí, recuperació de calçades antigues, restauració de ponts i ermites i altre patrimoni annexo a la ruta.

Un alberg cada 11,5 km

Una via de peregrinació no existeix sense una xarxa d'albergs que la sustenti. A França el pelegrí compta amb tres albergs, a Baiona, Espelette i Ainhoa i el concepte és molt diferent al d'Espanya. Es tracta d'una Casa Diocesana, d'un alberg municipal i un Gîte d?Etape privat i els preus van des dels 17,5 fins als 10 euros. A Navarra, des de 2002 fins avui, s'han obert quatre albergs en el Camí Baztanés: dos municipals en Amaiur/Maya i Berroeta i dos de l'Arzobispado en el monestir d'Urdax i en Olagüe. En tres d'ells, gestionats per l'Associació en Urdax-Baztán, costa la pernoctación 4 euros i en Amaiur/Maya val 5 euros. A més, els pelegrins compten amb altres dos albergs, un de privat en Elizondo i el juvenil de Lekaroz, on els cobren 10 i 16 euros respectivament. El preu mitjà per nit ascendeix així a 7,2 euros. L'Hi ha 97 places exclusives per a pelegrins i entre el privat i el juvenil sumen 184 més i els caminantes troben de mitjana un alberg cada 11,5 quilòmetres. La separació més engruixada és de 20,4 quilòmetres entre els albergs de Berroeta i Olagüe i d'aquesta població fins a l'alberg de la Trinitat d'Arre, ja en el Camí Francès, i la més baixa d'1,7 quilòmetres entre Elizondo i Lekaroz. En 2012 es van allotjar 562 pelegrins en l'alberg d'Urdazubi/Urdax i d'ells el 55% era estranger, sent els francesos els més assidus d'aquest itinerari aportant 243 caminantes.

Així veuen els pelegrins el Camí Baztanés