1. Inici ·
Via de la plata

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 9

Etapa de Mèrida a Alcuéscar

km 36,0
Temps 09H 00’
Dificultat alta
Albergs 4
Disponible sense connexió

Recorda que des d'Aljucén a Alcuéscar hi ha 20 quilòmetres sense poblacions

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

Perfil: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

 • 11 Ermita del Calvari
 • 10 Església de l'Asunción
 • 9 Acogida de Peregrinos de la Casa de la Misericordia de Alcuéscar
 • 8 Creu de Sant Joan
 • 7 Creu de Casiano Larios
 • 6 Termes Aqua allibera
 • 5 Església de Sant Andreu
 • 4 El Carrascalejo
 • 3 Embassament de Proserpina
 • 2 Creuer de pedra
 • 1 Pont romà de Mèrida

L’itinerari

 • Km 0. Mèrida(Tots els serveis)

Sobre el pont romà que salva el llit de el rierol Albarregas, germà petit del gran pont sobre el Guadiana, continua la peregrinació i comença com a tal la Via de la Plata: la calçada romana que unia Mèrida amb Astorga i el traçat de la qual ens oferirà grans jornades per terres d'Extremadura i Castella. No obstant això, encara haurem d'esperar alguns quilòmetres per a donar suport als peus sobre la història. L'opció actual és deixar-nos guiar per les nostres inseparables fletxes grogues i encaminar-nos cap a el embassament de Proserpina.Des del pont sobre el Albarregas continuem de front per la avinguda Via de la Plata i les marques aviat ens obliguen, després d'una rotonda, a seguir per la avinguda del Llac. Aquesta via és la sortida natural cap a la carretera de el embassament. Mig quilòmetre més endavant, a mà dreta, prenem aquesta carretera (amb carril per als vianants), que passa sobre l'autovia A-5 i continua en còmode ascens fins a un creuer de pedra (Km 4,3). Després d'un tram de baixada fins a la glorieta de Proserpina passem la urbanització, les pistes de pàdel i el càmping abans d'arribar a la presa romana (Km 6).Després d'ella agafem un camí a mà dreta que evita l'asfalt i voreja el llac, un entorn fluvial i d'oci per a molts de Mèrida que venen a passar el dia en família i per als pescadors, que tempten amb les seves canyes als carpes, tencas, lucios i perques americanes. En breu sortim de nou a la carretera i continuem per ella durant més de dos quilòmetres i mig fins que unes fletxes, a l'esquerra de la via i pintades en el tronc d'una alzina (Km 9,6), ens salven de l'asfalt i ens guien per un camí una cosa desdibuixada fins un altre més ample delimitat per dues finques de caça. Després d'un pas canadenc, una granja porcina (Km 12,1) i algunes cancel·les entrem pel carrer Camí de Santiago en El Carrascalejo.

 • Km 13,1. El Carrascalejo

D'aquesta petita població destaca la Església de la Consolació, dels segles XIV i XV i coneguda també com a Santa María del Camí, que voregem per a abandonar el poble.Després d'una zona de vinyes arribem fins a un túnel sota l'autovia que està decorat amb dibuixos santiaguistas. Ho travessem i en arribar a l'alt, on s'aixeca una Creu de Santiago, veiem la següent població: Aljucén.

 • Km 15,9. Aljucén(Alberg. Bars. Ultramarins. Farmàcia. Termes)

Deixem Aljucén per la avinguda d'Extremadura i caminem per la BA-011 fins a la seva unió amb la Nacional 630. En cent metres passem sobre el riu Aljucén, afluent del Guadiana, i abans d'arribar a una gasolinera abandonem la carretera per la dreta per a agafar una pista (Km 17,4). D'aquesta manera recorrerem durant 6 quilòmetres parteix de el Parc Natural de Cornalvo i Sierra Bermeja, un gran espai adehesado de bosc mediterrani habitat, entre altres, per ocells tan poc comuns com la cigonya negra i el elanio blau. Avancem per la pista – amb la referència del riu Aljucén, que flueix a la dreta -fins a arribar a una altra creu metàl·lica de Santiago, obra del ferrer Casiano Larios (Km 19,6).Uns metres més endavant el color groc d'un H1, un dels punts i tants cubs de granit col·locats per la Junta d'Extremadura per a senyalitzar la Via de la Plata, ens indica que anem per bon camí. La pista s'estreny i es va allunyant a poc a poc del riu. Alzines, sureres, algun pas canadenc i una cancel·la ens porten fins a el límit provincial entre Badajoz i Càceres que coincideix amb un cartell de fi de recorregut pel Parc Natural (Km 24,7). Un H3 de granit, amb fotografies i textos del tram Aljucén – Alcuéscar (Encreuament de les Ferreries), dona pas a un curt tram en ascens i amb molta pedra. Després d'una cancel·la passem a una pista que circula per un terreny més desforestat, repoblat amb sureres i on sol campar més d'un ramat de merines i més d'un apassionat del quad. Passat el quilòmetre 30 d'aquesta llarga etapa ens vam topar amb la creu de Sant Joan (Km 30,4).Còmodament, contemplant algunes cases a la nostra esquerra, arribem a un alt per a seguir la indicació de la dreta que porta cap a Alcuéscar (Km 32,5). A 600 metres del poble, al costat d'una pista de ciment que puja fins a Alcuéscar, les fletxes guien pel camí de l'esquerra, que atalla i porta directament a la carretera d'entrada a la població.

 • Km 36. Alcuéscar(Tots els serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots