1. Inici ·
Camí Sanabrés

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 12

Etapa de Laxe a Outeiro

km 33,3
Temps 08H 25’
Dificultat mitjana
Albergs 8
Disponible sense connexió

El Concello de Lalín mor al riu Deza i passa el testimoni al de Silleda

Informació sobre l’etapa 12: Etapa de Laxe a Outeiro

Perfil: Etapa de Laxe a Outeiro

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 12: Etapa de Laxe a Outeiro

 • 10 Capella de Santiaguiño
 • 9 Albergue de peregrinos de Outeiro
 • 8 Riu Ulla
 • 7 Ermita de Sant Miquel
 • 6 Església de Sant Martí
 • 5 Pont sobre el riu Toxa
 • 4 Sant Fiz
 • 3 Capella i pau de Transfontao
 • 2 Posa't Taboada. Riu Deza
 • 1 Albergue de peregrinos de A Laxe

L’itinerari

 • Km 0. A Laxe(Alberg. Bar)

Recorrem els primers metres del dia pel voral de la N-525. A 400 metres, després d'haver entrat en Vilasoa, deixem la nacional per a transitar per una pista pavimentada i algun tram de graveta. Totes dues superfícies ens deixen a les portes de Prado, mitjana població de el Concello de Lalín (Km 2).

 • Km 2. Prado(Bars. Tendes. Farmàcia)

La travessem per la carretera i, a l'altura d'una botiga, ens desviem a mà esquerra per a deixar l'asfalt i avançar entre unes cases. Als 700 metres travessem una carretera i continuem el camí, girant més endavant noranta graus a la dreta i en breu altres noranta graus, aquesta vegada a l'esquerra. Baixem per pista asfaltada al costat de les cases escampades de Borralla, on hi ha una cooperativa de lactis. En lloc de continuar per la carreterita i fer la corba cap a la dreta, ens desviem per un camí que passa sota el viaducte i arriba fins a l'antic pont de Taboada sobre el riu Deza (Km 4,6), afluent de l'Ulla. Es tracta d'un pont medieval de pedra, amb un sol arc d'estil romànic. Data del S.X (any 912), data que figura inscrita en una roca pròxima al pont. Després de creuar-lo pugem un dur tram enllosat fins a les primeres cases de la parròquia de Taboada.

 • Km 5,5. Taboada

Després de travessar la disseminada taca de cases i la Taverna Rural A Casa de Gerardo (casa típicament gallega) arribem fins a la N-525. De nou, a 50 metres, l'abandonem per l'esquerra per a agafar una sendera que arriba fins a unes naus, on girem a mà esquerra. Prosseguim per sendera fins a la següent població: Transfontao

 • Km 7,5. Transfontao(Alberg)

En arribar al costat de la portada de la capella no trobem cap mena d'indicació. El camí segueix recte en sortir del camí forestal, no va pegat al pazo. Baixem per un camí empedrat – en època de pluges serà un bonic riu d'aigua i fang – i pugem fins a les primeres cases de la capital del concello: Silleda.

 • Km 9,5. Silleda(Tots els serveis)

Després de travessar part d'aquesta localitat de el Trasdeza, sortirem, com no, a la N-525, per a anar liquidant-la. Després de passar l'oficina de correus deixem la carretera per un carrer a mà esquerre. En trenta metres sortim a la dreta per un camí i una altra vegada a la nacional. El joc senda-nacional avorreix massa i no acaba fins que arribem al costat d'una empresa de fabricació de pinsos anomenada Nudesa. En aquest punt ens desviem completament a l'esquerra i baixem una pista asfaltada per a arribar a San Fiz, llogaret de Margaride.

 • Km 11,5. San Fiz

Després de passar el nucli de cases i un encreuament, ens desvimos a mà dreta i de manera immediata a l'esquerra. Així entrem en una bonica sendera arbrada que creua una pista asfaltada. Continuem per un camí en lleuger descens que passa al costat d'unes naus agrícoles i porta a creuar un pont sobre un afluent del riu Deza, el Toxa (Km 13,5). Després del gual girem bruscament a l'esquerra i, de seguit, a la dreta. Creuem la N-640 i en breu sobre l'AP-53. Continuem caminant per asfalt i, en arribar a l'altura d'unes cases, girem a la dreta per a iniciar més tard la nostra aproximació a la N-525 per una pista de graveta. Entrem d'aquesta manera en Bandeira. Localitat aquesta que compta amb alberg de pelegrins.

 • Km 16,2. Bandeira(Tots els serveis)

Travessem Bandeira paral·lels a la carretera i, al final de la població, uns metres abans de punt quilomètric 310, agafem a la dreta el desviament a A Casela. Un picat descens per carretera, el pas d'un rierol i una breu pujada ens porten fins a les primeres cases de Vilariño, parròquia de Lamela, Silleda (Km 18). Sortim per pista veïnal i arribem després d'una recta de quilòmetre i mig al costat d'un estable i una casa (la fita jabobeo marca 30,459 quilòmetres a Santiago). Reprenem la marxa per un camí que mor una altra vegada en una ennegrida pista que baixa fins a la parròquia de Dornelas i la seva església de San Martiño.

 • Km 21,3. Dornelas(A partir de primavera de 2015 Casa Leiras: cafeteria i alberg)

Diem adeu a aquesta parròquia i sortim prenent una carretera secundària a mà esquerra. La seguirem durant un quilòmetre llarg per a girar a mà esquerra en un encreuament i, en breu cap a la dreta, evitant desembocar en la pròxima N-525. El tram que ve a continuació és, sens dubte, un dels més agradables de la jornada (Km 22,8). És una mescla entre pista i sendera que discorre durant dos quilòmetres entre una vasta població de pins, eucaliptus i tojos. S'acaba de la pitjor manera, sortint a una pista asfaltada que ens porta a travessar una carretera. Arribem primer a O Seixo (Km 26,3) i girem més tard a la dreta per a baixar fins a Castro (bar) (Km 27). En fort descens enllacem amb Posa't Ulla, la següent localitat i primera de la província de la Corunya.

 • Km 28,7. Posa't Ulla(Alberg. Bars. Botigues)

L'estrenem travessant el riu Ulla, que li dona nom i que serveix de límit provincial. L'Ulla forma la segona conca més important de la Comunitat Gallega i desemboca en la ria d'Arosa després d'un viatge de més de 130 quilòmetres. Se surt de Posa't Ulla per un camí, passant sota el pont corredor de el pazo de Vistalegre i sortim a la N-525, (cent metres abans d'arribar a la nacional existeix un desviament a mà dreta, senyalitzat, que evita el contacte amb la N-525 i que va per bosc amb unes boniques vistes, allarga l'etapa no arriba a un quilòmetre però val la pena), en pujada i seguint pel voral de l'esquerra fins a agafar un tram de vell asfalt que reverteix de nou en la carretera nacional. Abans del senyal de Posa't de Sarandón agafem un camí a la dreta que passa per un túnel i després de dur repit surt a una pista asfaltada. Aquesta ens porta a girar dues vegades seguides cap a la dreta i condueix a una pista forestal, sense ombra, i que a hores d'ara de l'etapa suposa el toc de gràcia. Acaba en una pista asfaltada que seguim per l'esquerra per a passar entre la font i la capella de Santiaguiño, edificada l'any 1676. Un petit pas més i arribem fins a l'alberg de Outeiro (parròquia de Vilanova, Concello de Vedra), que està emplaçat en un entorn rural envejable i en una posició estratègica més que privilegiada: a tan sols 16 quilòmetres de la catedral de Santiago.

 • Km 33,3. Outeiro(Alberg)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots