1. Inici ·
Camí Sanabrés

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 11

Etapa de Cea a A Laxe

km 37,3
Temps 09H 30’
Dificultat mitjana
Albergs 3
Disponible sense connexió

Interminable etapa que s'acomiada d'Ourense per rebre Pontevedra

Informació sobre l’etapa 11: Etapa de Cea a A Laxe

Perfil: Etapa de Cea a A Laxe

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 11: Etapa de Cea a A Laxe

 • 14 Albergue de peregrinos de A Laxe
 • 13 Església de Santa Eulàlia
 • 12 Església
 • 11 Esculura de Santiago pelegrí
 • 10 Alt de Santo Domingo
 • 9 Església de Sant Salvador
 • 8 Albergue de peregrinos de Castro Dozón
 • 7 Carballediña
 • 6 Monestir d'Oseira
 • 5 Albergue del Monasterio de Oseira
 • 4 Silvaboa
 • 3 Torre del Rellotge
 • 2 Antic forn de pa
 • 1 Albergue de peregrinos de Cea

L’itinerari

 • Km 0. Cea(Tots els serveis)
 • (El traçat "oficial" del camí no passa pel Monestir Cistercenc d'Oseira, però creiem que en una pena no passar per l'i perdre's tal meravella, per això descrivim a continuació l'etapa per la "variant" d'Oseira. El traçat oficial és 4 quilòmetres més curt i passa per Cotelas, Piñor, Arenteiro, Carballeda i Castro Dozon, localitat aquesta on s'ajunten les dues variants).

Canalitzats pels antics forns de llenya arribem fins a la praza Major de Cea, deixant la torre del rellotge a mà esquerra. Avancem de front pel carrer on està situada l'oficina de Correus per a travessar tot seguit la carretera. En la variant d'Oseira hem de fiar-nos de les fletxes i de les talles de Carballo. Pugem per la rúa Lodairo, deixant a mà dreta el camp de futbol, i prenem una pista que avança sota un dosser de roures. L'únic, però és que en època de pluges pot semblar una dels carrers d'una piscina olímpica. Com no abunden les indicacions, anirem parant esment als montoncitos de pedra que van deixant altres pelegrins. La pista acaba en la carretera i arriba d'aquesta manera a Silvaboa.

 • Km 4,5. Silvaboa

La deixem a mà esquerra i, sense deixar l'asfalt, arribem després de quilòmetre i mig a Pielas (Km 6), llogaret del Concello de Cea. En l'encreuament de la carretera tirem a mà dreta i seguim recte pel desviament a Oseira. Abans d'arribar al monestir deixarem a un costat el llogaret de Ventela i la seva església. Per fi, després de deixar a la dreta una moderna font i travessar el riu, arribem a Santa María la Real d'Oseira.

 • Km 8,7. Monestir d'Oseira (Alberg. Bars)

La primera vista del conjunt és la sòbria façana balconada de l'hospedería, després de la qual sortim de la carretera per a accedir al monestir. El conjunt bé mereix una visita. El deixem a mà esquerra i pugem per una empinada pista de ciment des de la qual s'obtenen les millors vistes i fotografies del cenobi. La pista continua, però hem de deixar-la per l'esquerra atesa una fletxa pintada en el sòl. Agafem així una senda que ascendeix fins a la carretera. Baixem per ella fins a Vilarello, llogaret que deixem a la nostra dreta.

 • Km 11. Vilarello

Uns centenars de metres després cal abandonar la carretera per la dreta i baixar per un estret passadís fins al llit d'un rierol, després del qual girem a mà esquerra per a pujar fins a Carballediña (Km 12,4), llogaret pertanyent a Piñor. Sortim per pista asfaltada i al quilòmetre arribem a Outeiro de Coiras, última població de la província d'Orense.

 • Km 13,5. Outeiro de Coiras

Girem a la dreta i afrontem un primer tram de respectable pujada que més tard alterna entre falsos plans i terreny més favorable pel qual entrem en A Gouxa (Km 15,5), població amb la qual inaugurem el nostre periple per la província de Pontevedra. Una sèrie de camins ramaders, probablement enfangats gran part de l'any, porten fins a Vidueiros (Km 16,4). Al final d'aquesta població hi ha dues fletxes, una que segueix de front i una altra que ens convida a seguir pel camí de la dreta. Seguim aquesta última opció, envoltats d'un terreny poblat de tojos, i a uns cinc-cents metres agafem un desviament a mà esquerra. Per ell arribem fins al voral de la N-525, inseparable companya per la qual baixem fins a Castro Dozón, capital del Concello del mateix nom.

 • Km 19,3. Castre Dozón(Alberg. Bar. Botiga. Farmàcia)

Aquí retornen els marcs jacobeos, ja que aquí enllacem amb el traçat oficial. Sortim de la nacional i avancem al costat de la església de San Salvador per una pista asfaltada paral·lela a la carretera. Més tard tornem de nou a l'asfalt i en arribar el senyal que marca Lalín 11/ Santiago 61, deixem la nacional per l'esquerra per un altre tram asfaltat. Tornem de nou a la N-525 a l'altura de el alt de Santo Domingo, a 700 metres d'altitud. Travessem també el poble del mateix nom.

 • Km 22,5. Santo Domingo

Deixem la carretera passats uns 100 metres del punt quilomètric 280 i arribem per pista fins a Puxallos (Km 25), primer llogaret de el Concello de Lalín, el més gran de Pontevedra. Passem al costat de l'ermita i una moderna escultura de Santiago pelegrí que provoca la nostra admiració. Sortim seguint els senyals per a poc després creuar per un pont l'autovia AP-53 i després girar a la dreta per a entrar en Pontenoufe (Km 27,3).

 • Km 27,3. Pontenoufe

Descendim fins al pont sobre el riu Asneiro. A continuació deixem el pis asfaltat per a seguir per la dreta (la fita jacobeo marca 60,519). Ascendim i prenem una sendera. En finalitzar-lo girem a la dreta i per pista asfaltada arribem fins a la parròquia de A Xesta (Km 28,8). Sortim de la poblacion travessant la carretera PO-902 i continuem recte fins a passar per un pont la línia de l'AVE, continuem recte fins a desembocar en la carretera PO-534 i l'agafem a l'esquerra fins a arribar a la parròquia de Botos (Km 33), on es troba l'estacion de Lalin, amb serveis. Abans d'arribar a una rotonda girem a la dreta fins al lloc de Baxan i creuem per sota una altra vegada la línia de l'AVE, res mes creuar girem a l'esquerra en paral·lel a les vies, passem al costat del cruciro de Botos i continuem per una pista asfaltada per a després de travessar una carretera arribar a Dosión.

 • Km 35. Donsión(Bar)

Arribem a ella al costat d'una taverna i la església de Santa Eulalia amb el seu creuer. Ens acomiadem de Donsión per una altra camí de graveta, travessem el riu Cabirtas, i arribem al costat de l'AP-53 (autopista Santiago – Orense). A la seva vora i després de creuar la N-525 entrem en A Laxe, parròquia de Bendoiro i Concello de Lalín. A uns cent metres de la nacional es troba l'avantguardista alberg que va ser inaugurat al març de 2004.

 • Km 37,3. A Laxe(Alberg. Bar)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots