1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 6

Etapa d'Estella/Lizarra a Torres del Riu

km 29,0
Temps 06H 35’
Dificultat mitjana
Albergs 13
Disponible sense connexió

Des del Monestir d'Irache fins als Arcs no hi ha pobles

Informació sobre l’etapa 6: Etapa d'Estella/Lizarra a Torres del Riu

Perfil: Etapa d'Estella/Lizarra a Torres del Riu

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 6: Etapa d'Estella/Lizarra a Torres del Riu

 • 16 Església del Sant Sepulcre
 • 15 Església de Sant Zoilo
 • 14 Albergue Isaac Santiago
 • 13 Santa María de los Arcos
 • 12 Cabanya de Morions
 • 11 Font
 • 10 Albergue Villamayor de Monjardín
 • 9 Església de Sant Andreu
 • 8 Font dels Moros
 • 7 Parròquia de Sant Pere
 • 6 Àzqueta
 • 5 Càmping Iratxe
 • 4 Monestir d'Irache
 • 3 Font del vi
 • 2 San Pedro de la Rúa de Estella
 • 1 Albergue de ANFAS de Estella

L’itinerari

 • Km 0. Estella (Tots els Serveis)

De front, pels carrers la Rúa, Sant Nicolás i Camí de Logronyo, partim pels racons que van donar vida a Estella , poblada per francs gràcies al Fur atorgat pel rei Sancho Ramírez en el 1090. Entre la Rúa i Sant Nicolás, trobem a un costat el Palau dels Reis de Navarra, del segle XII i façana porticada, i a l'altre la moderna escalinata que condueix a Sant Pere de la Rúa, església de bella portada i millor claustre que sembla vèncer les lleis de la gravetat. Se surt al carrer de Zalatambor i seguim de front després de la rotonda. Després de la gasolinera ens desviem lleugerament a la dreta i continuem fins a Ayegui , antic senyoriu eclesiàstic que posseeix el seu propi ajuntament i que es troba físicament assemblat amb Estella.

 • Km 2. Ayegui (Alberg. Bars. Botiga. Farmàcia. Caixer)

La ruta tradicional descendeix fins a la font del Vi i el Monestir d'Irache. La pila raja aigua i també va venir des de 1991 i permet refrescar-se abans d'arribar al cenobi d'Irache, situat sota Montejurra. És del segle XI i reuneix tots els estils possibles encara que avui es troba deshabitat. En deixar-ho enrere arribem a un punt on es presenten dues opcions per a seguir: la primera, més boscosa i de front, va pels vessants de Montejurra i passa per Luquin ; la segona, a la dreta, és la tradicional i visita Azqueta i Villamayor de Monjardín. Totes dues variants s'ajunten abans dels Arcs.Triem la tradicional, que ens porta a creuar la N-111 i transitar per un vial de servei entre el Càmping Iratxe i la urbanització del mateix nom (Km 4). Un túnel dóna accés a un camí envoltat per terrenys de labor que més endavant penetra entre masses atapeïdes de carrasques. La senda s'avorta fugaçment per a travessar la carretera d'Igúzquiza però ens acoblem de nou a ella i seguim fins a Ázqueta , localitat on viu Pablo Sanz Zudaire, sobrenomenat Pablito el de les Vares. Mític en el Camí, Pablito construeix i ofereix des de 1986 vares d'avellaner als pelegrins que s'acosten fins a la seva casa.

 • Km 7,4. Ázqueta (Bar. Hospedería)

Qui sap si amb un bordó nou deixem Ázqueta i, passades unes naus, girem a l'esquerra per a guanyar la partida al desnivell entre vinyes. A la vora del camí hi ha un aljub medieval conegut per la font dels Moros, pensat per a sadollar als pelegrins medievals. Més endavant es troba ja Villamayor de Monjardín.

 • Km 9,2. Villamayor de Monjardín (Albergs. Botiga. Bar)

A dalt, en el cim del Monjardín, es troben les restes del castell de Sant Esteban de Deyo. Al poble destaca l'església de Sant Andrés, romànica del segle XII i amb torre barroca del XVIII. Va ser restaurada entre 1973 i 1984 i el seu major tresor és una antiga creu processional de plata que ja té rèplica en la catedral de la localitat polonesa de Torun. Villamayor també és famosa pel seu celler i són les seves pròpies vinyes els que s'encarreguen de guiar-nos per la vall que un dia va ser conegut com a Sant Esteban de la Solana. Dos quilòmetres després arribem a l'encreuament de la carretera d'Urbiola, amb font per a hidratar-nos bé i suportar els pròxims deu quilòmetres sense poblacions intermèdies, a través de llargues i monòtones pistes de concentració (Km 11,3). No obstant això, a un parell de quilòmetres trobarem en temporada el bar-remolqui d'Eduardo. Funciona des d'abril de 2014, obre en temporada (telf: 606 851 231) i serveix begudes fredes, bocatas calentes i plats combinats. Uns textos de R. Ábrego animen aquest tram solitari. En un panell, un d'ells ens informa que en un lloc pròxim, en 1873, el general liberal Domingo Moriones i el seu exèrcit van ser derrotats pels carlistes (Km 13,3).Hora i mitja després entrem en Els Arcs pel paratge de Sant Vicent i el carrer Major. El poble conserva gran part del seu llegat històric i els antics hospitals de pelegrins de Santa María, Santa Brígida i Sant Lázaro han passat el testimoni a un bon nombre d'albergs més moderns. S'arriba fins a la plaça porticada de Santa María on se situa l'església del mateix nom, un monumental edifici en el qual es donen cita des del romànic tardà fins al barroc. La plaça convida al descans, merescut i necessari per a afrontar el tram final d'etapa.

 • Km 21,2. Els Arcs (Tots els Serveis)

Traspassem el portal de Castella i immediatament travessem la carretera i el riu Odrón. Passades les últimes cases dels Arcs vam retornar a una altra pista agrícola que avança en línia recta, paral·lela a la N-111, durant tres quilòmetres. Arribats a aquest punt, difícil de descriure però senyalitzat, ens desviem a mà dreta per una senda (Km 24,8). Prosseguim per ella fins a la regata de Sant Pere i la carretera de Sansol , que ens porta a aquesta localitat.

 • Km 28. Sansol (Alberg. Casa Rural. Bar. Farmàcia)

Deixem Sansol al costat d'un xalet, ja a la vista de Torres del Riu. Un ràpid descens ens situa a les portes d'aquesta població. Costa pujar pels seus empinats carrers i donar amb l'església del Sant Sepulcre, temple octogonal del segle XII que manté una torre adossada que va poder utilitzar-se com a far per a guiar als pelegrins que ens van precedir.

 • Km 29. Torres del Riu (Albergs. Bar. Botiga. Caixer)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots