1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 1 per Somport

Etapa de Somport a Jaca

km 30,5
Temps 08H 30’
Dificultat mitjana
Albergs 8
Disponible sense connexió

161 quilòmetres per delectar-se de la fortificació militar del segle XIX

Informació sobre l’etapa 1 per Somport: Etapa de Somport a Jaca

Perfil: Etapa de Somport a Jaca

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 1 per Somport: Etapa de Somport a Jaca

 • 15 Ciutadella
 • 14 Catedral de Jaca
 • 13 Ermita de Sant Cristòfol
 • 12 Gual riu Ijuez
 • 11 Església de Sant Miquel
 • 10 Església de Sant Esteve
 • 9 Coves de Villanúa
 • 8 Pont medieval
 • 7 La nostra Senyora de l'Asunción
 • 6 Torre de fusilers
 • 5 Estació de Canfranc
 • 4 Funderia de l'Anglasé
 • 3 Hospital de Santa Cristina
 • 2 Monument al pelegrí
 • 1 GR.65.3 a Aragó

L’itinerari

 

 • Km 0 . Somport (Alberg. Bar)

Un senyal de fusta amb la indicació "GR 65.3 Canfranc Estació" i una fita jacobeo llaurat amb les distàncies a Santiago de Compostel·la (858 Km) i Undúes de Lerda, última població aragonesa (87 Km), inciten a fer el primer pas. Baixem les escales que es troben al costat de la fita per seguir descendint al costat del marge dret del riu Aragó . A penes recorreguts 800 metres envoltem la planta excavada de l'hospital de Santa Cristina , reconegut hospital de pelegrins fundat en la Baixa Edat mitjana. Rere deixar l'estació hivernal de Candanchú a mà dreta creuem la N-330, salvem el petit desnivell gràcies a unes escales i reprenem la marxa barri avall. La presència d'alguns búnquer de formigó i el desafiador panorama de la nostra dreta, amb diverses moles pirinenques alçar sobre el campament de Rioseta , faciliten la travessia fins topar-nos amb la xemeneia de la fundería de el Anglasé , una torre de cadirat que representa l'únic vestigi d'una antiga mina de coure i ferro. Després d'una breu trobada amb el bosc sortim a una pista i girem a l'esquerra per salvar el llit del riu procedent de la Canal Rosegui . Tot seguit obrim un portell de fusta i reprenem la senda. Un quilòmetre més endavant, un pont de fusta permet creuar les aigües del barranc de Izas , que també es desplomen cap al riu Aragó. Continuem baixant per una estreta sendera menjada per l'exuberant vegetació i a esquena del Coll de Lladres , dos forts defensius de 1758 i 1900 mimetitzats sobre el penyal. L'aroma d'un forn de pa obre l'apetit arribant al voral de la N-330, carretera que seguim per entrar en Canfranc Estació .

 • Km 6,8 . Canfranc Estació (Tots els Serveis)

Una vorera pavimentada permet abandonar la població al costat del riu, encara que rere les últimes cases es torna al voral de la carretera per creuar un túnel. A la sortida es gira a l'esquerra per prendre unes escales que baixen al peu de la presa de Canfranc ( Km 8,5 ) . Creuant el riu Aragó ens internar-nos en una senda que zigzagueja sobre el tallat format per l'erosiva acció del riu. Des d'aquest mirador pot observar la torre de Fusellers , fortificació militar del segle XIX emplaçada a la vora de la N-330. En alguns trams el camí es torna ombrívol gràcies a la cobertura dels fajos i descendeix fins el barranc de Ip , on saluda una freda cascada ( Km 10 ) . Creuem el pont, encara amb la frescor de les falgueres i el bosc, per recórrer el quilòmetre que ens separa de Canfranc .

 • Km 11,2 . Canfranc (Alberg. Bar)

La localitat es travessa pel carrer Albareda, que divideix el poble en dues meitats iguals. Deixem a mà esquerra l'església parroquial de la Asunción per creuar el riu Aragó pel pont medieval . Abrigallats entre la muntanya i el riu seguim durant més de dos quilòmetres fins arribar a un pas subterrani que travessa la N-330 i que obliga gairebé a ajupir ( Km 13,6 ) .Un altre tram de dos quilòmetres, amb la perspectiva del riu sota els nostres peus, ens porta a passar al costat de la cova de les Güixas , una gruta d'estalactites i estalagmites. Immediatament s'arriba a l'entrada de Villanúa , on sorgeix la primera alternativa de la etapa La primera opció, la GR -65.3 gira cap a la dreta, creua el pont sobre l'Aragó i continua fins Castiello de Jaca per una cabañera (canyada pel bestiar) paral·lela a la N-330 i posteriorment per una planícia sobre la vall. La segona opció, senyalitzada com GR -65.3 . 1 ens porta primer fins el centre de Villanúa. Passem a descriure a continuació les dues opcions :

 • Km 15,8 . Villanúa (Alberg. Bar. Tenda. Farmàcia. Caixer)

GR -65.3 : Al costat de la font de Villanúa girem a la dreta. Rere deixar enrere el poble creuem el riu, trobant les fletxes grogues a la nostra esquerra. Avancem pel camí al costat de la carretera durant aproximadament 2 quilòmetres fins el Parc Oci Aventura Villanúa (quiosc amb refrescos i cafè durant l'estiu i els caps de setmana de primavera). Reprenem el camí i en arribar a la zona de tir amb arc creuem la N-330. Deixem a la dreta l'edifici-escola i ascendim suaument uns 700 metres per aconseguir una planícia. A través d'ella continuem el nostre camí albirant la vall de el Aragó . Dos quilòmetres després ens topem amb la comarcal que uneix la N -330 amb Aratorés . Seguim la carretera a l'esquerra durant 200 metres, reprenent el camí al costat del voral dret. Rere creuar un petit rierol per un pont de fusta pugem uns metres fins una altra planícia sobre la vall, l'antiga morrena glacial que ens porta en un parell de quilòmetres a Castiello de Jaca .GR -65.3 . 1 : Al costat del supermercat de Villanúa torcem a l'esquerra i abandonem Villanúa rere deixar enrere l'església de Sant Esteban . . Ens fiem de les marques vermelles i blanques del GR, que ens guien durant més d'una hora, primer per pista asfaltada i després per pistes terreres, fins un pont sobre l'Aragó ( Km 21,4 ) . Ho passem per arribar a la N-330, que creuem amb atenció per pujar fins Castiello de Jaca .

 • Km 22,6 . Castiello de Jaca (Alberg. Bars. Tenda a partir d'abril-maig de 2015)

Deixant a mà dreta l'església de San Miguel , es descendeix carrer avall fins la carretera nacional. La creuem per arribar a la zona de serveis del poble i de seguit tornem a salvar per un altre pont el riu Aragó. Un gratificant passeig pel marge del riu ens porta a creuar sobre una passarel·la habilitada en 2010 sobre un altre llit, aquesta vegada el del riu Ijuez ( Km 23,8 ) . Solucionat aquest punt, abans conflictiu i que gràcies a la passarel·la ha quedat en el record, reprenem la marxa mitjana hora més fins creuar la carretera. Després continuem més de dos quilòmetres pegats al voral de la N-330 i per algunes cabañeras paral·leles. Arribem així fins l'ermita de Sant Cristóbal ( Km 28,3 ) .Rere el pont afrontem el fort repecho de la costa de la Salut per entrar en Jaca . De front, per l'avinguda de França, arribem fins la plaça de la Catedral i continuem per la carrers Bellido i Porta Nova per girar a la dreta pel carrer de l'Hospital i de nou a la dreta per Conde Aznar, on es troba l'alberg. Fi d'etapa.

 • Km 30,5 . Jaca (Tots els Serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots