1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 20

Etapa de Sant Martí del Camí a Astorga

km 24,2
Temps 05H 30’
Dificultat mitjana
Albergs 14
Disponible sense connexió

Etapa que precisa un "ritme pesat" fins a arribar a Puente Órbigo

Informació sobre l’etapa 20: Etapa de Sant Martí del Camí a Astorga

Perfil: Etapa de Sant Martí del Camí a Astorga

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 20: Etapa de Sant Martí del Camí a Astorga

 • 5 Albergue de peregrinos Siervas de María
 • 4 Albergue de Peregrinos San Javier
 • 3 Albergue Santa Ana
 • 2 Albergue de San Martín del Camino
 • 1 Albergue Vieira

L’itinerari

 • Km 0. Sant Martí del Camí (Albergs. Bars. Botiga)

Travessem Sant Martí del Camí al costat de la N-120 i, passat el canal de l'Erm i el cartell de fi de població, girem a la dreta i immediatament a l'esquerra per a prendre l'andadero de graveta fina que avança paral·lel a la carretera nacional. Cultius de blat de moro i petites extensions de vegetals inunden els camps a la nostra dreta, regats gràcies a una bona xarxa de canals i séquies. Als tres quilòmetres passem de llarg el desviament a Santa Marina del Rei i Villavante (Km 3). Més endavant el Camí es troba amb el canal de la presa Manyana, un llit de reg de l'Órbigo que parteix d'aquest riu en Villanueva de Canyís per a confluir de nou en Cebrones del riu. Les seves primeres notícies es remunten al segle XIV (Km 4,2).

Un parell de quilòmetres després ens allunyem de la N-120 per la dreta i passem al costat d'un bonic dipòsit d'aigua en maó. Aviat travessem la carretera provincial en Pont d'Órbigo (Km 6,9) al costat de l'església de Santa María, l'espadanya de la qual sol suportar més d'un niu de cigonya.

 • Km 6,9. Pont d'Órbigo (Bar)

Immediatament s'interposa davant nosaltres el riu Órbigo,, que flueix sota el prolongat pont del Passo Honrós, on Sèrum de Quiñones va reptar en 1434 a tot cavaller que pretengués creuar-ho. Uns segles després, a la primavera de 2012, es va inaugurar el seu sistema d'il·luminació LED que es pot veure a última hora del dia. Una tecnologia que inunda de color la pedra i que no deixarà indiferent a ningú. Creuem el Passo, sense por de cavalls desbocats ni a llances perdudes, per a accedir a Hospital d'Órbigo, on ens rep l'església de Sant Joan Baptista, del segle XVIII.

 • Km 7,7. Hospital d'Órbigo (Tots els Serveis)

Des del centre d'Hospital d'Órbigo progressem pel mateix carrer principal fins a la sortida, on un senyal clavat en un pal mostra les dues possibilitats per a escometre la resta de l'etapa (Km 8). De front continua la traça històrica per un andadero paral·lel a la N-120; a la dreta, opció molt valorada pels pelegrins, el Camí s'encamina cap a Villares d'Órbigo i Santibáñez de Valdeiglesias per un paisatge agrari i de bosc baix. Totes dues opcions s'ajunten en el creuer de Sant Toribio.

Qüestió de gustos. Nosaltres relatem la segona opció. Girem a la dreta per una pista envoltada d'un paisatge summament agrícola. Infinitat de séquies banyen els cultius d'hortalisses, que són degustades en tot Lleó i fins i tot en províncies limítrofes. Així arribem fins a Villares d'Órbigo.

 • Km 10. Villares d'Órbigo (Alberg. Bar. Botiga. Farmàcia)

Als afores de Villares d'Órbigo travessem una carretera local i prenem un camí al costat d'una nau de maó vist. Passem al costat d'un berenador i pugem lleugerament per bosc baix. Si mirem cap a l'esquerra ens trobem amb un pla general de la fèrtil horta del riu Órbigo, amb els seus choperas, canals i cultius. Recreats en aquesta vista arribem fins a una carretera local (Km 11,5) que condueix fins a la pròxima població de Santibáñez de Valdeiglesias.

 • Km 12,6. Santibáñez de Valdeiglesias (Albergs. Bar-Cafeteria)

Entrem pel carrer Camí de Villares, continuem pel carrer Real i torcem a la dreta per Carromonte Baix, on es troba l'alberg parroquial. Acaba el carrer i sortim de Santibáñez per una pista ampla, bastant pedregosa també, al costat d'unes naus ramaderes. Per ella, entre petites parcel·les de vinya que esquitxen la resta de cultius, guanyem trenta metres d'altura fins a arribar a una creu llaurada escortada per una sèrie de figures, entre elles un espantaocells (Km 13,8).

Baixem durant uns set-cents metres, deixant a l'esquerra un petit barranc creat per l'erosió, i després ascendim per una zona més refugiada entre quejigos i chaparros. Després venen diversos tobogans per la incòmoda pista pedregosa: a una ràpida baixada li succeeix una tala pujada i una altra baixada, una mica més llarga, és resposta per una pujada de les mateixes característiques que acaba per deixar-nos les cames adolorides. Arribem així a un altiplà i deixem a mà dreta una nau. És la Casa dels Déus, regentada per Kevin Leal situada en el lloc conegut com a Pleta de Ventura (Km 17,5).

Aviat travessem una carretera i una llarga recta ens porta fins al creuer de Sant Toribio, on unes taules conviden a un tentempié en aquest excel·lent mirador sobre Sant Just de la Vega, la ciutat d'Astorga i la muntanya Teleno, que amb els seus 2.188 metres és el cim més alt de les muntanyes de Lleó. En aquest mateix lloc, en el segle V, el bisbe d'Astorga, després de ser expulsat de la seva seu, va proferir: "D'Astorga, ni la pols" (Km 19,1). Descendim del creuer per a entrar a Sant Just de la Vega.

 • Km 20,3. Sant Just de la Vega (Alberg. Bars. Botiga. Farmàcia)

Als afores salvem el riu Borni per una passarel·la metàl·lica paral·lela al pont de pedra. Uns metres més endavant deixem el passeig i prenem una pista que avança al costat d'una nau. La pista desemboca en el riu Argot, que el sortegem per un petit pont. Girem a l'esquerra i ens acostem fins a la passarel·la metàl·lica que salva les vies de la línia Palència - La Corunya (Km 23).

El pont és un marejador laberint de rectes i altures. Passem la desmantellada via Plasència - Astorga i després de la rotonda decorada amb el nom romà d'Astorga: Asturica Augusta, pugem fins al carrer Perpetu Socors, on girem a l'esquerra. A continuació, una dura costa ens acosta a l'alberg dels Amics del Camí i al conjunt format per la capella de la Vora Cruz i l'església dels Pares Redemptoristes. Des d'aquest punt només resten tres-cents metres per a arribar a l'Ajuntament.

 • Km 24,2. Astorga (Tots els Serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots