1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 5

Etapa de Puente la Reina/Gares a Estella/Lizarra

km 22,0
Temps 05H 00’
Dificultat mitjana
Albergs 14
Disponible sense connexió

Benvingut a l'edat mitjana; carrers empedrats i pont romànic

Informació sobre l’etapa 5: Etapa de Puente la Reina/Gares a Estella/Lizarra

Perfil: Etapa de Puente la Reina/Gares a Estella/Lizarra

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 5: Etapa de Puente la Reina/Gares a Estella/Lizarra

 • 17 San Pedro de la Rúa de Estella
 • 16 Albergue de ANFAS de Estella
 • 15 Pont sobre el Riu Ega
 • 14 Església parroquial de l'Anunciació
 • 13 Pont sobre el riu Iranzu
 • 12 Albergue la Bodega del camino
 • 11 Albergue de Lorca
 • 10 Església de Sant Salvador
 • 9 Pont medieval. Riu Salat
 • 8 Pont romà sobre la regata d'Iguste
 • 7 Albergue Maralotx
 • 6 Església de Sant Román
 • 5 Església parroquial de Sant Pere
 • 4 Una bona pujada per començar l'etapa
 • 3 Albergue Jakue
 • 2 Albergue de los Padres Reparadores
 • 1 Puente románico de Puente la Reina

L’itinerari

 • Km 0. Puente la Reina (Tots els Serveis)

La gran majoria haurà pernoctat en els albergs situats a l'entrada de Puente la Reina, així que despertem del somni pel carrer del Crucifix, passant sota l'arc que uneix l'església amb el convent sanjuanista, i creuem la nacional per a entrar al carrer Major. A la dreta s'alça l'església de Santiago amb la seva rica portada de principis del segle XIII. Al final del carrer, el monumental pont romànic sobre l'Arga que dóna nom a aquesta localitat. És segur que va ser construït per al pas dels pelegrins, encara que no ho és tant que fos ordenat aixecar per la reina donya Major. Alimentem a la Història creuant-ho i girem a mà esquerra per a passar la nacional i acomiadar Puente la Reina per Zubiurrutia , el barri de les monges on existeix un convent de les Comendadores de l'Esperit Sant. Seguim durant un parell de quilòmetres el curs del riu Arga pel seu marge dret i ens anem allunyant del seu llit per a virar provisionalment cap al nord-oest. El canvi de direcció comporta afrontar una dura costa sota una taca de pineda repoblada que mor al costat de la A-12, l'autovia del Camí. Entrem a la comarca de Val de Mañeru i arribem al poble que dóna nom a la vall.

 • Km 5,2. Mañeru (Albergs. Casa Rural. Bar. Botiga. Consultori. Farmàcia)

Poble de vi, Mañeru es travessa per la seva part més meridional (carrer de l'Esperança i plaça dels Furs) i s'abandona pel carrer Forçós. A la sortida veiem aparèixer en l'horitzó una de les postals del Camí. Ho té tot: una senda envoltada de cereal i vinyes, transitada per pelegrins, que avança cap a un poble de traça medieval situat sobre un pujol. La localitat en qüestió és Cirauqui i per a arribar fins al centre cal suar de valent pel seu entramat de carrers empinats. Per una de les portes de l'antiga muralla s'accedeix als carrers Santa Catalina i Portal i a l'Ajuntament. A un costat de la ruta, després d'unes escales a mà dreta, està Sant Román, església de característica portada romànica i reminiscències àrabs.

 • Km 7,8. Cirauqui (Alberg. Bar. Botiga. Consultori. Farmàcia. Caixer)

Penetrem a l'Ajuntament per un dels seus arcs, on solen deixar un segell per a marcar la credencial, i descendim fins als afores del poble per a trepitjar un retall del passat. Es tracta d'un tram de calçada romana i un pont de la mateixa època, transformat en el segle XVIII, que creua les aigües de la regata d'Iguste. Després d'un berenador ve un altre pont mancat de comentaris històrics que permet el pas segur sobre l'autovia A-12. La jornada continua per pista o sobre restes intermitents de calçada i un pont d'un sol arc sobre la regata Dorrondoa (Km 9,4).Dos quilòmetres més endavant ens presentem en una carretera local, passem sota el viaducte del canal d'Alloz, construït en 1939, i acabem en la riba del riu Salat. El Codex Calixtinus del segle XII es despatxa amb ferotgia: "pel lloc anomenat Lorca, per la zona oriental, discorre el riu anomenat Salat: cuidat amb beure en ell, ni tu ni el teu cavall, perquè és un riu mortífer!" (Km 12,1). Se salven les aigües, sí riques en sals però no letals, pel pont medieval d'arcs ogivals i deixem el riu i la poesia per a afrontar un exigent quilòmetre fins a Lorca , localitat de la vall de Yerri.

 • Km 13,3. Lorca (Alberg. Bar. Botiga)

A l'entrada ens rep el prominent absis de l'església de San Salvador. El carrer Major ens guia de punta a punta i als afores el nostre itinerari coincideix un tros amb el d'una sendera local que es dirigeix a la creu de Maurien. Sempre per pistes de concentració arribem fins a un pas subterrani sota l'autovia i desemboquem en Villatuerta. Són les urbanitzacions de nova construcció les que dibuixen la direcció a seguir fins al pont romànic del riu Iranzu, que divideix aquesta part més nova amb el nucli més històric.

 • Km 17,8. Villatuerta (Alberg. Bars. Botigues. Consultori. Farmàcia. Caixer)

Per la rúa Nova, al costat de la casa consistorial, pugem fins a la plaça on es troba l'església gòtica de l'Anunciació, amb port de catedral. Al pati d'entrada hi ha una imatge de San Veremundo, patró de Villatuerta i gran benefactor del Camí de Santiago com els seus coetanis Santo Domingo de la Calçada i Sant Joan d'Ortega. Pel carrer Camí d'Estella prosseguim la caminada cap a la silueta de l'ermita de San Miguel.Aquesta es deixa a mà esquerra i es descendeix fins a un berenador al peu de la NA-132. Tràgicament, en aquest lloc va morir la pelegrina canadenca Mary Catherine. Una fita de pedra coronat per una verge i una placa la recordaran sempre. Descansi en pau. Salvem la carretera per un pas subterrani i baixem per una senda fins a un pont modern i bombat sobre l'Ega (Km 19,5). El curs d'aquest riu ens portarà fins a les portes i l'origen d'Estella , la rúa Adobers, on es troba el servei d'orientació al pelegrí Ordoiz, que cedeix el testimoni a la Rúa, on es localitza l'hospital de pelegrins.

 • Km 22. Estella (Tots els Serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots