1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 29

Etapa de Pal·las de Rei a Arzúa

km 28,8
Temps 06H 45’
Dificultat mitjana
Albergs 35
Disponible sense connexió

És l'etapa més llarga del Galícia, coneguda també com "trencacames"

Informació sobre l’etapa 29: Etapa de Pal·las de Rei a Arzúa

Perfil: Etapa de Pal·las de Rei a Arzúa

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 29: Etapa de Pal·las de Rei a Arzúa

 • 10 Albergue Santiago Apóstol
 • 9 Albergue Don Quijote
 • 8 Albergue Vía Lactea
 • 7 Albergue Ultreia
 • 6 Albergue de peregrinos de Arzúa
 • 5 Albergue O Apalpador
 • 4 Albergue de Melide
 • 3 Albergue Mesón de Benito
 • 2 Albergue Buen Camino
 • 1 Albergue de Palas de Rei

L’itinerari

 • Km 0. Pal·las de Rei (Tots els Serveis)

Travessem la carretera al costat de la Casa del Concello de Pal·las de Rei i baixem per la travessia del Pelegrí per a travessar de nou la carretera i continuar descendint per l'empedrada rúa do Apostolo. Per tercera vegada salvem la carretera i seguim de front per la rúa Riu Roxán, on hi ha una escultura d'uns pelegrins ballant signada per J. Novo. Sortim a l'avinguda de Compostela, coincident amb la N-547, i després de cinc-cents metres (passat el punt quilomètric 35 de la nacional) torcem a la dreta per a travessar el riu Roxán. La fita 64 ens anuncia l'arribada a la parròquia de Sant Sebastià de Carballal. Sota una fronda pugem fins a un parell de llogarets d'aquesta parròquia i baixem per a creuar la N-547 (Km 2,1).La fita 63,5 ens introdueix en una senda envoltada d'eucaliptus i roures, molt propensa a embarrarse, que arriba fins al lloc de Lacua (Fita 63). Una bona filera de lloses de pedra impedeix enfangar-se en la bassa d'aigua. Prosseguim fins a San Xulián do Camiño, anunciat per la fita 62,5. A la vora del Camí es troba l'església romànica de finals del XII, que exhibeix en primer terme l'absis.

 • Km 3,4. San Xulián do Camiño (Alberg-Bar)

Per pista asfaltada passem el lloc de Pallota (Fita 62) i descendim sense quarter per una preciosa corredoira fins al riu Pambre per a arribar a Posa't Campanya, pertanyent a la parròquia de Mato.

 • Km 4,5. Pontecampaña (Alberg)

A continuació sobrevé un tram espectacular. Com bosc de Fangorn , abraçats per roca i branques retorçades, progressem fins a Casanova , també de la parròquia de Mato.

 • Km 5,7. Casanova (Albergs. Bar a partir de primavera de 2015)

Deixem a un costat l'alberg públic i més endavant el desviament cap a l'alberg A Bolboreta. Continuem per la pista asfaltada i la deixem per l'esquerra per a prendre un camí. Baixem fins a creuar el rego do Vilar, en Porto de Bois (Km 7,2). Tot seguit, en costa, avancem fins a Campaneta , petit llogaret de la parròquia de Mato i última població de Lugo en el Camí (Km 8).Per una carretera secundària diem adéu als 96,7 quilòmetres recorreguts a la província de Lugo per a presentar-nos en O Vedat, primer llogaret de la Corunya pertanyent a la parròquia de Leboreiro, ja en el Concello de Melide.

 • Km 8,5. O Vedat (Bar. Botiga)

A la sortida d'O Vedat deixem l'asfalt per l'esquerra per a baixar a Leboreiro, definit en l'antiguitat com a Campus Leporarius o camp de les llebres. Aquí veurem un Cabazo: una canastra gegantesca que, com els hórreos, s'utilitzava per a conservar el blat de moro. Darrere es troba la interessant església de Santa María, romànica de transició.

 • Km 9,2. Leboreiro

Abandonem Leboreiro i travessem el riu Sec per un pont medieval (Km 9,5). La fita 56 dóna pas a Disicabo i a continuació sobrevé un tediós tram al costat de la N-547 i el Parc empresarial de Melide, també dit de la Magdalena (Km 11). Un quilòmetre després canvia el panorama i baixem fins a la riba del riu Furelos per un entorn més digne. Creuem aquest afluent de l'Ulla pel pont medieval i accedim a la parròquia de San Xoán de Furelos. És l'avantsala de Melide , la capital del Concello.

 • Km 13. San Xoán de Furelos (Bar)

Arribem a l'avinguda de Lugo, passem al costat de la capella de Sant Roque i el seu creuer del segle XIV. Cap a l'alberg públic i per a atallar podem continuar per la rúa Sant Pere però l'itinerari també està senyalitzat per la rúa do Convent fins a la plaça do Convent.

 • Km 14,8. Melide (Tots els Serveis)

Aquí es donen cita l'antic hospital de pelegrins, que alberga avui el Museu dóna Terra de Melide; el Convent del Sancti Spiritus i la seva església; l'edifici de l'Ajuntament del segle XVIII i la capella de Sant Antoni, al costat de la qual deixem la plaça per a prendre la rúa Sant Antoni. Després de vorejar l'alberg públic abandonem Melide per la rúa Principal. Amb vista a la vall baixem fins a la N-547, que creuem per a agafar de front la CP-4603 en direcció San Martiño. A l'altura d'un restaurant - graellada girem a la dreta per a visitar l'església de Santa María de Melide, parròquia del mateix nom (Km 15,6).El temple és romànic de finals del XII, té una sola nau i absis semicircular i alberga l'única reixa romànica de Galícia. Després de passar les cases de Carballal ens veiem envoltats entre eucaliptus, espècies de fulla caduca i prats fins al pas empedrat del riu Catasol, afluent del Furelos (Km 17,2). Paisatge de postal que ens brinda el Camí. Per un bell entorn ens dirigim a Raido , al peu de la N-547. Abandonem la seva companyia ràpidament per a continuar fins a Parabispo , ja del Concello d'Arzúa (Km 18,7).Sota un bosc d'eucaliptus salvem el rierol de Valverde, passem Peroxa- on es troba la fita 45,5 - i entrem en la parròquia de Boente, partida en dues per la N-547.

 • Km 20,5. Boente (Albergs-Bar)

Després de l'església de Santiago girem a mà dreta i baixem per una pista fins al riu Boente i el lloc de Punta Brea, salvant abans per un túnel la N-547. Després d'envoltar uns prats afrontem una dura costa que puja al peu de la N-547, i al costat d'ella aconseguim diversos llocs de les parròquies de Figueiroa i Castañeda. En aquest lloc es trobaven els forns de calç on els pelegrins dipositaven la pedra que portaven des de Triacastela.

 • Km 22,7. Castañeda (Alberg-Bar)

Baixem per pista asfaltada fins al rierol Ribeiral, localitzat entre Pedrido i Riu (Km 23,3). Ara toca remuntar i continuem de front, deixant a l'esquerra el desviament a Doroña. Després, gairebé sempre per pistes veïnals, baixem durant dos quilòmetres fins al riu Iso, que dóna accés a Ribadiso dóna Baixo, llogaret de la parròquia de Rendal.

 • Km 25,8. Ribadiso dóna Baixo (Albergs-Bar)

A l'altre costat del pont medieval es troba l'hospital de pelegrins de Sant Antón, actualment restaurat com a alberg públic. Fent marrada, al nostre parer absurd, pugem fins a la N-547 per a arribar, per la interminable avinguda de Lugo, fins a les primeres cases d'Arzúa. En la mateixa entrada hi ha diversos albergs privats situats un darrere l'altre. Darrere l'altre tros deixem l'avinguda per a agafar la rúa Cim do Lloc, on es troba el públic.

 • Km 28,8. Arzúa (Tots els Serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots