1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 22

Etapa de Foncebadón a Ponferrada

km 27,3
Temps 06H 30’
Dificultat mitjana
Albergs 11
Disponible sense connexió

En aquesta etapa es troba el punt de més altitud de tot el camí francès

Informació sobre l’etapa 22: Etapa de Foncebadón a Ponferrada

Perfil: Etapa de Foncebadón a Ponferrada

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 22: Etapa de Foncebadón a Ponferrada

 • 6 Albergue Santa Marina
 • 5 Albergue San Roque- Molinaseca
 • 4 Albergue - Mesón El Acebo
 • 3 Albergue parroquial Apóstol Santiago
 • 2 Albergue La Cruz de Fierro
 • 1 Albergue Monte Irago

L’itinerari

 • Km 0. Foncebadón (Albergs. Bars. Botiga)

Acomiadem Foncebadón carrer a dalt, entre murs caiguts i l'església, l'espadanya de la qual rep sempre les primeres llums del dia. A la sortida prenem el camí de l'esquerra, que en suau pendent ens acosta fins a la carretera LI-142, la nostra guia en l'etapa d'avui (Km 1,5). Per una senda paral·lela a la carretera, que avança al costat d'algun bosquete de repoblació, arribem fins a la Creu de Ferro. Situada a uns exactes 1500 metres d'altitud (el sostre del Camí Francès a Espanya), no és més que una petita creu de ferro ajudada a pujar per un desproporcionat masteler de fusta. D'esquena a la creu és tradició llançar una pedra al munt ja aixecat. Un gest calcat al qual feien els segadors gallecs quan es desplaçaven a Castella per a treballar en els camps de cereal i també els traginers i els pastors transhumants (Km 2,2).Al costat de la creu es va erigir en 1982 una capella consagrada a Santiago Apòstol. Des d'aquest punt reprenem la marxa per la senda paral·lela a la LI-142. Serbales de Caçadors (Sorbus aucuparia), arbre caducifoli distingible fàcilment pels seus gruixuts raïms de baies vermelles, abrigallen els nostres passos. Dos quilòmetres i tres-cents metres després de la Creu de Ferro ens plantem en el refugi de Manjarín, l'alberg més peculiar del Camí gestionat per Tomás Martínez, l'hospitalero templer. El toc d'una campana i els senyals de fum ens guien cap al seu interior. L'ambient de portes endins és millor descobrir-lo per un mateix.

 • Km 4,5. Manjarín (Alberg. En temporada Bar mòbil entre Manjarín i El Grèvol)

Una mica més de 7 quilòmetres separen el refugi de Manjarín del Grèvol. Excepte alguna corba que s'atalla, l'itinerari discorre sempre paral·lel a la carretera. Durant els primers 3,5 quilòmetres es llanea i fins i tot es puja lleument, deixant a un costat la Base militar de Transmissions, situada sota Peña Llabaya i abandonada en 1990. Un quilòmetre més endavant de la Base comença realment el descens amb vista a Ponferrada (des de la distància es distingeix en ella una taca negra que correspon a la torre del Roserar de més de 100 metres). En aquest tram hi ha es troba el bar mòbil La Parada, que sol obrir d'abril a la fi d'octubre! La senda és pedregosa i en fort pendent (es recomana als ciclistes que descendeixin per la carretera). Després d'aquests set quilòmetres, el Camí es presenta en El Grèvol, la primera localitat del Bierzo.

 • Km 11,6. El Grèvol (Albergs. Hotel. Bar. Botiga)

Documenta Juan Uría que els veïns d'aquesta localitat van estar lliures d'impostos a canvi de col·locar vuit-centes estaques per a indicar el camí als viatgers. En aquest nucli berciano envoltat de piornos i pastures, un hotel, una botiga on comprar entrepans i una fonda permeten un parèntesi en l'etapa que ja hem completat en més d'un 40%. Sortint del Grèvol ens topem amb una gràfica escultura realitzada per Eulogio Pisabarros en memòria d'Heinrich Krausse, pelegrí alemany que va morir realitzant el Camí. Descansi en pau.Anteriorment se seguia per carretera durant gairebé dos quilòmetres fins a Reg d'Ambrós. Es continua continuant per asfalt però s'ha habilitat una senda que es pren 1,3 km després de l'encreuament a Compludo i que evita un tram de carretera. Finalment, com en el passat, es reprèn la senda paral·lela per a arribar a la població. Travessem Reg d'Ambrós de punta a punta (aquesta població del municipi de Molinaseca té uns 600 metres de llarg), passant al costat de la plaça Sant Sebastià, on es troba l'alberg de pelegrins i la font.

 • Km 15. Reg d'Ambrós (Alberg. Bar. Botiga)

Teulades de pissarra i balconades de fusta donen pas a una senda, que descendeix sota l'ombra dels castanyers i la frescor del rierol de Prado. Ja en camp obert arribem de nou al costat de la carretera (Km 16,4), que tornem a deixar per a iniciar un descens tortuós que deixarà la seva empremta en els nostres músculs. A la vora d'alguns pollancres, alimentats pel rierol de la Pretadura, desemboquem en la LI-142 (Km 19,2).Al peu de la carretera està el Santuari de la Verge de les Angoixes, de finals del XVII i que cedeix el pas al pont medieval sobre el riu Meruelo, pel qual entrem en Molinaseca. Aquesta localitat, capital del municipi que també engloba al Grèvol i Reg d'Ambrós, compta amb una bona xarxa de bars i restaurants, farmàcia, fleca, etc.

 • Km 19,7. Molinaseca (Albergs. Hostals. Bars. Botigues. Farmàcia. Caixer)

Creuem la localitat pel carrer Real que desemboca en l'avinguda de Fraga Iribarne, al costat de la LI-142. Passem els albergs i deixem la companyia de la carretera després d'una pista de tennis. Girem a la dreta i prenem un camí que progressa prop del riu Meruelo. Ull, perquè en arribar a la carretera (Km 22,5) no cal seguir pel passeig paral·lel a aquesta que passa al costat de la urbanització Patricia. Una fita una cosa amagada sota el voral esquerre de la carretera ens assenyala la direcció correcta. Una pista amb algun tobogan, molest a hores d'ara d'etapa, condueix fins a Camp .

 • Km 24. Camp (Bar)

Poblat ja en l'Edat mitjana, Camp compta amb una font romana, l'ermita del Sant Crist, l'església parroquial de La nostra Senyora de l'Alzina i les cases pairals dels Llunes. Deixem Camp al costat de l'horta del riu Boeza, que flueix a la dreta. Diverses barriades ens escorten fins a travessar el riu (Km 26,4) i quatre-cents metres després salvem les vies per a liquidar en breu la vint-i-dosena etapa. Ponferrada i l'alberg parroquial de Sant Nicolás de Flüe ens reben.

 • Km 27,3. Ponferrada (Tots els Serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots