1. Inici ·
Camí Francès

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 13

Etapa de Burgos a Hontanas

km 31,1
Temps 07H 45’
Dificultat mitjana
Albergs 12
Disponible sense connexió

Abandonem Burgos i travessem l'altiplà castellà

Informació sobre l’etapa 13: Etapa de Burgos a Hontanas

Perfil: Etapa de Burgos a Hontanas

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 13: Etapa de Burgos a Hontanas

 • 6 Albergue Santa Brígida
 • 5 Albergue de Hontanas
 • 4 Mesón Albergue El Puntido
 • 3 Casa de Peregrinos Emaús
 • 2 Albergue Divina Pastora
 • 1 Albergue Municipal de Burgos

L’itinerari

 • Km 0. Burgos (Tots els Serveis)

Els últims passos per la capital burgalesa neixen darrere de la catedral, al carrer Fernán González. Avancem fins a el arc o porta de Sant Martí, de ferradura en estil mudèjar i molt restaurat en el segle XX. Passat l'arc, vam doblegar a l'esquerra per a descendir per unes escales al carrer Emperador. Alguna cosa més endavant continuem, a l'esquerra, pel carrer Villalón, que desemboca en el passeig de l'Illa, al peu del riu. Creuem el Arlanzón i girem a la dreta seguint el seu marge. Semprede front, al peu de la N-120 per les avingudes de Palència, José María Villacián Rebollo -al costat del parc el Parral- i el carrer de Villadiego, arribarem fins al desviament marcat com “Els Guindales. Viver Forestal” (Km 3).Ho prenem, desviant-nos a la dreta, i seguim de front pel carrer Benito Pérez Galdós. Al costat de la porta del viver forestal acaba la ciutat i l'asfalt es torna en pista. El camí no entra en Villalbilla, poble que veiem a la nostra esquerra, passem per sota de la línia de l'AVE i girem a l'esquerra per a salvar per passos subterranis tant la N-120 com per a poc després l'autovia BU-30, una vegada passat per sota d'aquesta última vam girar a la dreta cap a una rotonda on agafem una pista paral·lela a la N-120, creuem el rio Arlanzón pel pont de l'arquebisbe i continuem per pista fins a entrar en Tardajos.

 • Km 10,8. Tardajos (Alberg. Pensió. Bar. Botiga. Farmàcia. Caixer)

En temps de Roma, Tardajos va ser, o va poder ser, una mansio de la calçada romana que va unir Clunia (la burgalesa Coruña del Comte) amb Juliobriga (l'actual Reinosa). Superem el poble pel carrer del Migdia, la plaça Leandro Mayoral i el carrer Real Ponent. Ens dirigim per carretera a la pròxima Rabé. En el curt trajecte passem el riu Urbel. Aquest llit, que recorre més de 50 quilòmetres per la província de Burgos, té poc cabal però és molt amic de desbordar-se i entollar les sevesriberes. Tant que antigament Tardajos i Rabé estaven separades per un tram de fang que va donar peu a cantar: "De Rabé a Tardajos no et faltaran treballs. De Tardajos a Rabé, liberanos Domini". Melòdica estrofa que podem cantussejar fins a aconseguir Rabé de les Calçades.

 • Km 12,6. Rabé de les Calçades (Albergs. Bar)

Pel carrer Sant Marí sobrepassem la font - decorada amb veneres - fins a la plaça Francisco Riberas i sortim per Baldomero Pampliega. El que ens espera d'ara endavant és, simplement, l'altiplà castellà. Sense parany ni cartó, amb els seus pros i les seves contres. Llargues rectes a més de vuit-cents metres d'altura sense més companyia que la nostra pròpia ombra i grans extensions de cereal sense horitzó aparent però amb multitud, això sí, de perdius, aloses, cogujadas i altres ocells amb tirada als cultius. Saltar-se l'altiplà implica trencar la unitat del Camí i restar el seu sentit. Gairebé a tres quilòmetres de Rabé, a mà dreta, es troba la font de Praotorre, on s'han habilitat unes taules per al descans (Km 15,4).La pista continua amb el seu suportable ascens fins a aconseguir una zona més plana que dóna accés a la vall on s'assenteixi Fogons (Km 17,9). El pendent, la pròpia inèrcia i el pes de la motxilla obliguen a baixar amb cura la pedregosa costa, sobrenomenada Matamulos. Després de travessar una carretera i el llit del riu Hormazuela entrem en Fogons del Camí, població emmotllada al Camí amb un carrer principal de pas orientada d'est a oest.

 • Km 20,6. Fogons del Camí (Albergs. Bar. Botiga)

En l'estiu de 1990, per iniciativa pròpia, Lourdes Lluch (que continua acollint pelegrins durant l'hivern en el seu alberg de Frómista) va llogaraquí una casa per a acollir als pelegrins, experiència que va instaurar la funció dels hospitaleros voluntaris que, any rere any, des de llavors, col·laboren desinteressadament en els albergs de donatiu.A la sortida de Fogons, el panorama és similar al precedent: una interminable pista de parcel·lària que ascendeix per l'altiplà cerealista. L'única distraccióes troba a les vores del camí, decorats per munts de pedra que treuen els agricultors dels seus cultius. Cinc quilòmetres després de Fogons ens trobem amb una creu de Santiago (Km 25,5) i set-cents metres més endavant amb l'encreuament cap a l'alberg Sant Bol, situat a la vora del riu del mateix nom.

 • Km 26,2. Rierol Sant Bol (Alberg)

Després d'una hora més de caminada arribem, per fi, a Hontanas , agotzonat i ocult fins a l'últim moment. El nom de la població procedeix del terme llatí fontana, font en castellà. El sacerdot bolonyès i assidu pelegrí (va viatjar a Compostela tres vegades durant els anys 1666 i 1673), Domenico Laffi, va relatar que en Hontanas els pastors envoltaven les seves cabanyes amb un mur per a defensar-se dels llops. Avui, diversos albergs, hostal i casa rural ofereixen comoditat i descans al caminante del segle XXI.

 • Km 31,1. Hontanas (Albergs. Hostal. Cases Rurals. Bar. Botiga en temporada)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots