1. Inici ·
Camí del Nord

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 10

Etapa de Pobeña a Castro Urdiales

km 23,5
Temps 05H 50’
Dificultat mitjana
Albergs 2
Disponible sense connexió

Diem adéu al País Basc i hola a Cantàbria per Castro Urdiales

Informació sobre l’etapa 10: Etapa de Pobeña a Castro Urdiales

Perfil: Etapa de Pobeña a Castro Urdiales

Amplia el mapa

L’itinerari

  • Km 0 . Pobeña (Alberg en temporada. Apartaments Rurals. Bar)

Retornem fins les escales que vam deixar ahir a l'entrada de Pobeña. Prop de cent graons, o més, pugen fins el recorregut de el antic ferrocarril miner , avui passeig d'Itsaslur i Camí de Santiago, que conduïa el ferro fins el carregador situat en La Sorra i que posteriorment partia cap a Europa, principalment a Gran Bretanya. Els dies nebulosos encara poden recrear l'atmosfera de tal activitat i acostar de nou els ressons de l'esforç i el grinyolar de vagons. La prop de fusta ens protegeix del penya-segat i, sobre nosaltres, falgueres, argelagues i eucaliptus dispersos entapissen La Barra. Una bifurcació primerenca envia als bicigrinos cap a l'esquerra (degut a un tram d'escales posterior) i als caminantes per la dreta. En arribar a un berenador , la línia de costa s'escampa i podem entrellucar ja la vila de Castro Urdiales. Després passarem al costat de diversos panells informatius sobre la extracció de algues i la geologia de el lloc .Passem un aparcament i arribem a una pista que seguim a mà dreta cap a El Clot . Envoltat de saüc negre, el barri queda a mà esquerra del Camí ( Km 3,3 )  .Uns 650 metres després entrem ja en Cantàbria , que ens acollirà durant la setmana vinent. En aquesta província la senyalització oficial és més escassa i deurem atendre sobretot a les fletxes, que en alguns punts també brillen per la seva absència. Travessem aviat l'apuntalat túnel de el Piquillo  i continuem fins el tremend viaducte de la A-8. Rere ell prenem el camí que descendeix a la nostra dreta. Res més creuar el riu Sabiote  girem a l'esquerra per entrar en Ontón , localitat del municipi de Castro Urdiales.

  • Km 6,1 . Ontón (Alberg de pelegrins)

Visitem el nucli principal, (amunt en la carretera es troba l'alberg de pelegrins "el teu camí") i finalment pugem per unes escales fins la N -634 , a l'altura del p.k 138. En aquest punt cal triar entre continuar pel voral de la N-634 fins Saltacaballo i Mioño , on és possible agafar una senda que ens acostarà fins Castro Urdiales, o prendre el Camí de Santiago oficial  que es dirigeix per la CA-523 cap a Baltezana i Otañes . L'opció per la N-634 és molt més curta, 10 quilòmetres fins l'alberg de Castro Urdiales enfront dels 17,2 quilòmetres del traçat oficial, que descrivim en la guia.Pugem per la CA -523 , que salva el riu Sabiote , i a escassos metres deixem l'asfalt per la dreta per acostar-nos fins les primeres cases de Baltezana . L'itinerari passa al costat de la urbanització El Manzanal  i represa la carretera rere una casa ataronjada.

  • Km 7,5 . Baltezana (Bars)

Disposem d'un parell de bars, el segon d'ells, rere la marquesina, tanca els dilluns. Abans d'abandonar la població tornem a deixar la carretera per la dreta i baixem fins el riu, on una pista ens recondueix fins la CA -523 , que seguim a la dreta, en ascens. Solucionada la primera corba ens internem per un camí entre eucaliptus  que neix en el voral esquerre. Estalvia un tros de carretera a costa de castigar-nos amb una rampa considerable . Es recomana a els bicigrinos que continuïn per la carretera ! . Fatigats, tornem a la carretera fins coronar el port de La Helguera .

  • Km 10. Alt de l'Helguera

Des de l'alt baixem per la carretera, que segueix lleument a la dreta, cap a la vall de Otañes o de el riu Mioño . Territori dels preromans Autrigones i que, com gran part de tota aquesta cornisa cantàbrica, va passar de mà en mà pels regnes d'Astúries, Navarra i Castella. Deixem l'asfalt dos quilòmetres després per agafar la Via Verda de Castro -Traslaviña ( Km 11,8 ) . A la nostra esquerra, a la vora de el riu Mioño , s'escampa Otañes  en múltiples barris. Integrat en el municipi de Castro Urdiales, a part de la seva preuada torre de mitjan segle XV, mereix destacar que en aquest terme es va trobar un miliario romà del segle I de la via que enllaçava Castro Urdiales (Flaviobriga ) amb la palentina Herrera de Pisuerga (Pisoraca ). Després d'una àrea de descans passem al costat de la estació de Otañes  i més endavant per el barri de els Corrals .

  • Km 13,8. Barri dels Corrals

La panoràmica a la nostra esquerra es deté en el pic La Creu  i la penya calcària de Santullán , nua i corcada per la pedrera. La Via Verda continua fins l'entrada de Santullán , on girem a mà esquerra per pujar fins la CA-250 i la església de Sant Julián . Al peu de la carretera hi ha un parell de bars i una fleca.

  • Km 15,4 . Santullán (Bars, fleca, alberg de pelegrins)

Creuem la carretera i continuem acostats al temple per un carrer paral·lel. Aquesta surt breument a la CA-522 per enllaçar amb una pista pavimentada que circula a escassa distància de la A-8. Cal parar esment perquè en una de les bifurcacions ens desviem a l'esquerra fins creuar el riu Suma  . L'itinerari puja posteriorment a Sámano , lloc on Les Peregrinacions Jacobeas  de Luciano Huidobro citen que ja va haver-hi un important hospital de pelegrins en 1714. Seguim la carretera per la dreta fins la església de Sant Nicolás  – aquí també hi ha un bar – i rere vorejar l'absis continuem a la dreta atenent a un senyal oficial.

  • Km 17,5 . Sámano (Bar)

Posteriorment entrem en el barri de Llantada  i rere creuar de nou el curs d'aigua girem 90 graus a l'esquerra travessant la resta de la urbanització, que han anat canviant la fisonomia de totes aquestes poblacions. Arribem a una carretera de més entitat, la CA-520, i la seguim per la dreta fins l'entrada de Castro Urdiales . Després de passar sota l'A-8 vénen diverses rotondes i prenem el carrer Paradís fins una gasolinera, rere la qual girem a l'esquerra en direcció a el Centre Urbà i la PlatjaAquí escasseja la senyalització ! . Cal creuar el riu Brazomar  i continuar recte pel passeig Ocharan Maces, en cap cas seguir el llit.El passeig desemboca en un altre paral·lel a la platja, on seguirem les marques de color taronja. Sense pèrdua avancem de front fins el port esportiu i pesquer , al costat de la postal marítima formada per la formidable església de Santa María de la Asunción , amb aires de catedral i l'exponent gòtic més important de Cantàbria; el castell medieval  on s'allotja el far i la ermita de Santa Ana , consolidada sobre la roca i lligada al castell per el pont Vell , gòtic d'un sol arc.

  • Km 22 . Castre UrdialesCentre (Tots els serveis)

L'alberg es troba a uns vint minuts. Des del port cal girar a l'esquerra per agafar el carrer Santander i continuar de front per Silvestre Ochoa, que ens portarà fins la plaça de toros. En el carrer Pujat a Campijo, al costat del cuso, es troba el alberg de pelegrins ( Km 23,5 )  .

  • Km 23,5. Castre Urdiales – Alberg

 

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots