1. Inici ·
Camí del Nord

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 11

Etapa de Castro Urdiales a Laredo

km 30,6
Temps 06H 30’
Dificultat mitjana
Albergs 5
Disponible sense connexió

Jornada senzilla per gaudir del paisatge, santuaris i monestirs

Informació sobre l’etapa 11: Etapa de Castro Urdiales a Laredo

Perfil: Etapa de Castro Urdiales a Laredo

Amplia el mapa

L’itinerari

Avís : L'alberg de Islares es troba TANCAT fins a un altre avís.

  • Km 0 . Castre Urdiales - Centre (Tots els serveis)

Deixem l'alberg i continuem a mà dreta, acabant d'ascendir la pujada a Campijo . En l'alt anem a l'esquerra, en direcció al Càmping , i passem sota l'autovia de el Cantàbric . En deixar el túnel seguim a la dreta i visitem diversos habitatges del barri castreño de Campijo . En la següent bifurcació el Camí continua per la dreta, deixant el Càmping a l'altre costat, i ja continua per pista i un tram de camí fins Allendelagua , que conta amb un Bé d'Interès Cultural: les ruïnes d'un castell medieval templer situat en el vessant de la muntanya Santa Antón. A l'entrada passem al costat de l'església de Sant Marcos ( Km 1,8 ) i travessem la població castreña per baixar al costat de la A-8. L'itinerari va en paral·lel a l'autovia, deixant a un costat l'encreuament al barri Saltizones ( Km 3 ) i passa més endavant per sota per pujar fins Cerdigo , una altra pedania de Castro representada per la seva església de Sant Joan , que encara manté el seu absis romànic, datat entorn del segle XIII. El temple es troba res més entrar. Baixem cap al centre.

  • Km 4,1. Cerdigo

Creuem la N-634 i passem posteriorment al costat del cementiri. El Camí vira al Nord per aproximar a la costa rere un portell i un túnel de vegetació mediterrània. Incomptables rodades formen una gratificant senda costanera, amb múltiples portells, que ens transporta fins Islares . Luciano Huidobro exposa que els caminantes tenien a la seva disposició cinc llits en l'Hospital de la Vora Cruz. A l'entrada el Camí passa al costat de l'església (l'alberg de pelegrins es troba al costat) .

  • Km 7,3 . Islares (Alberg. Bar. Tenda)

Continuem pel carrer Casal. Els serveis es troben a la vora de la Nacional i després es pot continuar per aquesta fins enllaçar amb el Camí. La senyalització oficial condueix al costat del Càmping de Arenillas , on hi ha un bar restaurant i una tenda . A partir d'aquest punt ens trobem amb un tram perillós pel voral de la N-634. Més endavant podem utilitzar unes rodades que hi ha rere el voral dret. Anem veient la ria de Oriñón , desembocadura de el riu Agüera que conta amb una zona de marenys. En aquesta etapa, sorgeix de nou el dilema de si continuar per la N-634 fins Laredo, així per les braves, o seguir el Camí oficial. Encara que més llarg és l'opció que recomanem. Al costat de el viaducte el Camí oficial deixa la carretera i puja fins Nocina un dels més de vint barris que agrupa el municipi de Guriezo.

  • Km 11,6 . Nocina (Alberg. Bar)

Si algú vol pernoctar en l'alberg de el Pontarrón de Guriezo deu continuar uns metres més per la N-634 fins el bar El Pontarrón i recollir allí les claus. L'alberg es troba uns metres més endavant del bar, al peu de la CA-151. Des de Nocina baixem fins la CA -151 , amb carril per als vianants, i ens acostem al barri de Rioseco . Sobre l'espès pujol ressalta la monumental Sant Vicent de la Maça , excel·lent exemple renaixentista que va prendre el testimoni d'un monestir.

  • Km 13,4 . Rioseco (Bar)

Ull, perquè just a l'entrada de Rioseco cal girar 90° a l'esquerra per arribar fins barri de Pomar . Hi ha una font i un safareig i després de creuar el rierol de Rioseco seguim per la dreta fins una urbanització i la ermita de Sant Lorenzo . Més endavant passem al costat de la de Sant Blas , del XVII i emplaçada en un preciós paratge del barri Revilla ( Km 14,6 ) . Rere una recta arribem a la CA-520 i seguim a la dreta fins una rotonda, on es troba el barri El Pont . Aquí es troba l'Ajuntament de Guriezo i gran part dels serveis de la vall.

  • El Pont (Bars. Tendes. Centre de Salut. Farmàcia. Caixer)

El Camí continua de front cap al barri de La Magdalena . Abans cal creuar el riu Agüera . Sembla ser que els antics pelegrins que no prenien la barca en la ria, s'endinsaven fins aquí per salvar a peu el llit. Just abans de l'església deixem la carretera per la dreta ( Km 16,3 ) i fem marrada fins la casa La Riera , on comença l'ascensió. Una pista fa lloc a un silent bosc d'eucaliptus. A la mitjana hora deixem a mà dreta la pista que va al barri de Lugarejos (si algú necessita aigua pot desviar) ( Km 18,7 ) , i de seguida rematem l'ascensió.Rere un tram pla esquitxat d'argelagues i bruc, amb la penya de les Abelles al capdavant a mà dreta, comencem el descens per un paisatge suggeridor i aïllat. A l'estona passem al costat d'una casa cridada La Pavana ( Km 21 ) i després sota el viaducte de la A -8 . Val la pena detenir i contemplar el verda maragda barri de Liendo , pas jacobeo cap a Laredo. A l'abric de la muntanya Candina s'assenten entre pasturatges i hortes més d'una desena de barris. Res més passar el viaducte, baixem a la dreta fins el barri de Rocillo ( Km 22,9 ) . Després travessem el barri Sopeña i arribem en breu al barri de Hazas , capital de la vall i altre possible i còmoda fi d'etapa. Concentra tots els serveis i conta amb un bon alberg de pelegrins , que trobem just darrere de l'església de La nostra Senyora de la Asunción ( Km 24,5 ) .

  • Km 24,5 . Hazas ( Liendo ) (Tots els serveis)

Prosseguim de front per una carretera que puja fins enllaçar amb la N-634, per la que continuem l'ascens. En un moment fet la senyalització ens treu de la Nacional per l'esquerra per baixar fins Tarrueza ( Km 27,6 ) , (encara que està reflectit en el mapa de l'etapa ens sembla un desviament una miqueta absurd, ja que baixa en picat fins Tarrueza per després ascendir tots aquests metres i acabar sortint de nou a la Nacional). Qüestió de gustos si prendre el desviament o seguir per la Nacional. Després del p.k 169 girem a la dreta pel barri La Arenosa fins el bar mirador La Torre, amb una excel·lent panoràmica sobre la que va ser una de les quatre viles de la Costa de la Mar .Rere el bar baixem a l'esquerra per un carril, (una llàstima que el mur ens privi de la panoràmica) al costat d'un creuer, i res més creuar la carretera d'accés prenem de front unes escales. Baixen fins la porta de Sant Lorenzo o arc de La Calçada , que fa accés a la capella de el Esperit Sant i Laredo . El carrer San Francisco és just el carrer de l'esquerra, que porta en uns metres al convent homònim, on es troba l'alberg Casa de la Trinitat ( Km 30,6 ) . L'alberg Bon Pastor es troba també enfront del convent.

  • Km 30,6 . Laredo (Tots els serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots