1. Inici ·
Camí del Nord

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 31

Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

km 41,3
Temps 10H 15’
Dificultat alta
Albergs 10
Disponible sense connexió

Penúltima i llarga etapa del camí amb més de 40 quilòmetres

Informació sobre l’etapa 31: Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

Perfil: Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

Amplia el mapa

Punts d’interès de l’etapa 31: Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

 • 6 Albergue de peregrinos de Sobrado dos Monxes
 • 5 Monasterio de Santa María de Sobrado dos Monxes
 • 4 Albergue San Martín - CSJ Refugio de Peregrinos - Miraz
 • 3 Capella de Sant Albert
 • 2 Albergue de peregrinos de Baamonde
 • 1 Església de Santiago

L’itinerari

 • Km 0. Baamonde (Tots els serveis)

Acomiadem a Baamonde per la N-VI, mítica carretera que uneix Madrid amb la Corunya, i la seguim durant prop de tres quilòmetres en direcció a la capital gallega. La via transita paral·lela a la línia del ferrocarril i al riu Parga, de la conca del Miño i afluent del riu Borda. Passat el quilòmetre 532 de la Nacional i atès la fita dels 99.805 quilòmetres a Santiago, abandonem l'asfalt i travessem les vies i el pont gòtic sobre el Parga. Una pista condueix fins a la pròxima Capella de San Alberte, gòtica del segle XIV, o del XVIII com apunten uns altres, i emmarcada per un ombrívol paratge boscós. Al costat de la capella també hi ha una capritxosa font (Km 3,5). En aquest mateix lloc neix una bigarrada senda no gaire llarga però que salva un bonic desnivell i mor a l'altura d'O Rego dona Vinya, primera dels llogarets de San Breixo de Parga, del Concello de Gutiriz. L'itinerari torça a la dreta i arriba fins al llogaret de Baldoncel, també de San Breixo.

 • Km 5,5. Baldoncel

A l'entrada d'aquesta població girem a mà esquerra per a prendre una pista asfaltada que seguirem sense desviar-nos fins al llogaret de Caínzos. A la sortida de Caínzos prenem de front una sendera entre bosc fins a Digañe, llogaret de la parròquia de Santa Locaia (Leocadia) de Parga (Km 8). La pista continua fins a Raposeira i travessem la població per a prendre una altra sendera que desemboca de nou en pista. Diversos senyals de fusta ens aniran anunciant la proximitat del Punt de suport al pelegrí instal·lat per María Helena Pais Lojo. Es troba en el llogaret de Carballedo, a mà dreta i a uns 100 metres del Camí, just en la fita que indica els 93.468 a Santiago. La iniciativa ha comptat amb el suport del Concello de Guitiriz i els pelegrins disposen d'accés a Internet gratuïta, segellat de credencials i informació general. També hi ha cafè, refrescos i entrepans i els que portin una tenda de campanya tenen una zona per a instal·lar-la. A més, al maig de 2015, Helena ha inaugurat en el mateix punt un alberg de 9 places).

 • Km 9,7. Carballedo (Alberg. Bar, Punt de suport al pelegrí)

La jornada continua per pista cap a l'àrea de descans de Seixón i més endavant, després del riu Lavandeira a la parròquia de San Paio de Seixón, pertanyent al Concello de Friol (Km 12). La seva església romànica es troba a l'esquerra del Camí, a l'altura del desviament que, per carretera, ens porta a passar per Subcampo i A Laguna, llocs de la parròquia de Seixón. En aquest últim es troba l'alberg A Lagoa, amb bar i botiga.

 • Km 13,5. A Laguna (Alberg. Bar-tendeixi)

Deixem la carretera provincial i girem a l'esquerra per a avançar fins a Miraz, parròquia de Friol, amb alberg gestionat per la Confraternity of Saint James i un bar-tendeixi. L'alberg es troba a mà esquerra de l'itinerari. A partir d'aquí el perfil de l'etapa picarà cap amunt suaument durant uns 17 quilòmetres fins al límit entre Lugo i la Corunya.

 • Miraz (Alberg. Bar)

La jornada de Filípides s'acomiada de Santiago de Miraz per pista i travessa els llocs d'Outeiro i As Laxes.

 • Km 15,8. As Laxes (Alberg. Bar)

Quatre-cents metres després torcem a l'esquerra per a prendre un camí que durant prop de 4 quilòmetres transita per una zona solitària i oberta poblada de pins, tojos i brucs. Aquest tram soluciona en progressió uns cent metres de desnivell i acaba finalment en una pista on girem a l'esquerra. A un costat deixem A Braña, de la parròquia de Sant Pere d'Anafreita i Concello de Friol, i més endavant desemboquem en la carretera després dels rierols d'Anafreita i Portolamas. Superem l'alt de Mámoa (Km 21,8) i per asfalt deixem a un costat Carballoso prosseguint fins A Roxica. Un altre punt amb alberg comandat per Elena i on reposar forces amb un refresc o un cafè.

 • Km 25,6. A Roxica (Bar. Alberg)

Després fins A Cabana per a pujar fins A Travesa, llogarets, totes elles, de la parròquia de San Mamede de Nodar.Sis-cents més endavant de Travesa es troba A Marcela, corresponent a la parròquia de Santa María de Silvela i on està el bar regentat per Estrella.

 • A Marcela (Bar)

En descens arribem fins al desviament a Corteporcos (Km 29,4), que agafem per a creuar el llogaret. A la sortida, un camí travessa la muntanya dona Pallota, deixant O Espiño a mà esquerra, i conflueix amb la carretera DL.-934. La seguim per la dreta, aconseguint la cota més alta del Camí del Nord i traspassant el límit de Lugo per a entrar a la província de la Corunya, on la carretera passa a denominar-se AC-934. Passem per carretera Marco dones Piules, primera localitat de la Corunya, lloc de naixement del riu Mandeo i lligada ja al Concello de Sobrat dos Monxes (Km 32,5).Entre els punts quilomètrics 6 i 5 visitem Vilariño i Fonda, i en aquesta població, a l'altura d'un bar, deixem la carretera per la dreta (Km 35,4).

 • Km 35,4. Fonda (Bar)

Seguim per pista fins a Esgueva i al final del llogaret atallem per una sendera que porta a l'altura de Muradelo (Km 36,6). En aquest últim tram els senyals oficials escassegen i és fàcil errar, ja que conviuen fletxes grogues antigues amb les fites de la Xunta i no sempre assenyalen la mateixa direcció. En ombria descendim a l'AC-934 i la seguim per a creuar Guitiza i arribar fins a la Llacuna de Sobrat (Km 40).Després del llac deixem l'asfalt per l'esquerra i passem Porcarizas i Carreira per a arribar finalment al Monestir de Santa María de Sobrat dos Monxes, lloc on està condicionat l'alberg de pelegrins (Km 41,3). També, des de 2013, aquesta localitat compta amb un alberg privat.

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots