1. Inici ·

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les tres millors pel·lícules del Camí

Per M. Alejandro González flors | 02/04/2024

Les tres millors pel·lícules del Camí Imagen: Tima Miroshnichenko

Que el camí està de moda no és una novetat. Porta de moda molts anys, i aquesta moda dona per a tocar molts pals: negocis entorn de les necessitats del pelegrí, llibres de tota mena (des de guies del camí fins d'anècdotes personals), empreses que et programen tot, pel·lícules amb mes o menys fama, amb mes o menys pressupost i també amb mes o menys sentiment pelegrí.

I d'això últim, de les pel·lícules, i més concretament del sentiment pelegrí és del que va aquest article.

Descartant les més taquilleres i les més populars, ens centrarem en aquelles que qualsevol pelegrí que hagi fet el camí i que porti en la sang aquest virus jacobeino s'emocionarà en veure-les. I a mi manera de veure hi ha poques, concretament tres.

Igual que un podi guanyador de qualsevol gran premi passem directament al tercer classificat.

“PELEGRINS”, “SAINT JAQUES, LA MECQUE”

Coline Serreau

Tres germans del nostre veí país s'assabenten de la mort de la seva mare. Entre ells pràcticament no es parlen i porten vides molt diferents. A l'hora de la lectura del testament s'adonen que la seva mare li ho deixa tot a parts iguals a canvi d'una cosa, fer els tres junts el camí de Sant Jaume caminant des de Le Puy fins a Saint Jean Pied de Port. Si aconsegueixen arribar a aquesta localitat els tres junts, podran accedir a l'herència.

Al llarg del camí es troben amb multitud de personatges i situacions quotidianes per a qualsevol pelegrí que a poc a poc els va canviant la manera de veure's entre si i de la seva relació cap als altres pelegrins.

Una vegada en Saint Jean Pied de Port camí del tren per a tornar a París i recollir l'herència, tot canvia quan un d'ells decideix continuar fins a Santiago de Compostel·la, aquesta vegada com a pelegrí. És llavors quan la jacobeina que ja la tenen en vena, els porta a seguir el camí als tres junts i aquesta vegada sense cap obligació fins a la tomba de l'apòstol. Decisió aquesta crucial per a redreçar les seves vides personals i la seva relació de germans.

Sens dubte aquesta bona mare sabia el que feia en deixar-los la millor herència: el camí.

 

Foto de Jorge Luis Ojeda Flota

 

“VIATGE A JAKOBSLAND”

Un jove allà en 1989, es topa de cara amb la història del camí de Santiago i decideix recórrer-lo íntegrament.

En aquesta pel·lícula cada pelegrí es pot veure reflectit. Des de l'elecció del calçat i la motxilla fins a les primeres sensacions a la seva arribada a Roncesvalles per a començar el camí.

Al cap d'uns dies de peregrinar, es veu sorprès per l'arribada inesperada d'un altre pelegrí alemany que li acompanyarà en diferents trams del camí, apareixent i desapareixent com per art de màgia i que una vegada a Santiago el nostre protagonista, “Achero Mañas”, s'adonarà de qui és realment aquest misteriós pelegrí.

Rodada en el propi camí de Santiago allà en 1989 i amb una banda sonora excepcional, un s'adona del que ha canviat el camí des de llavors i fins als nostres dies perdent a poc a poc aquesta màgia i aquest toc d'aventura que cada vegada és mes residual a causa de la massificació.

Sens dubte mereixedora del segon lloc en el nostre rànquing particular.

“TRES EN EL CAMÍ”

Laurence Boulting

Foto de Fonmiguel

Rodada l'any 2004, aquesta pel·lícula documental narra la peregrinació de tres pelegrins reals, un holandès a l'hivern, una japonesa a la primavera i una brasilera a l'estiu.

Tres peregrinacions iguals i alhora tan diferents degut sobretot a l'època de l'any i als problemes que cada pelegrí ha d'afrontar.

Sens dubte no deixarà a ningú indiferent donada la seva alta càrrega d'espiritualitat i sentiment jacobeo.

És pràcticament impossible per a qualsevol pelegrí, veure aquesta pel·lícula i que no li entrin ganes a un de penjar-se de nou la motxilla a l'espatlla.

 

Pel·lícules sobre el camí de Sant Jaume hi ha moltes, amb millor o pitjor sort, però són poques les que emocionen a qui hagi fet el camí. Al meu concretament, aquestes tres.

Gràcies per llegir fins al final i... molt bon camí a tots!

Articles relacionats